Sunki dosegajo do 120 kilometrov na uro

Valovi bodo že ponoči visoki do štiri metre, orkanska burja pa otežuje promet in dela škodo.

Objavljeno
01. marec 2011 10.18
P.P., Mi. S.
P.P., Mi. S.
LJUBLJANA, KOPER – Prebivalce Primorske čaka dolga noč, saj se bodo sunki burje najbolj okrepili prav med 22. in 4. uro zjutraj.

Močna burja v Vipavski dolini prebivalcem povzroča velike preglavice. Občinski štab Civilne zaščite občine Ajdovščina je namreč sprejel sklep o tem, da se 2. marca zaprejo otroški vrtec v Ajdovščini, srednja šola Veno Pilon Ajdovščina, osnovna šola Danila Lokarja v Ajdovščini in osnovni šoli v Štorjah in Dobravljah. Šole bodo zaprte tudi v Novi Gorici.

Burja je na Koprskem že poškodovala telefonski drog in odkrila streho na piščančji farmi Sveto. V Kopru voznike tudi opozarjajo, naj vozila umaknejo z Ukmarjevega trga, saj pričakujejo, da bo burja povzročila povišano plimovanje morja.

Ponehala bo v noči na četrtek

Po napovedih Agencije RS za okolje (Arso) se je burja popoldne le še okrepila in bo do jutri popoldne predvsem v Vipavski dolini v sunkih dosegala hitrost do 160 kilometrov na uro, na Obali pa do okoli 120 kilometrov na uro. Oslabela bo v noči na četrtek.

Zaradi močne burje je povišano tudi valovanje morja. Na odprtem morju burja v sunkih piha okrog 50 vozlov oziroma 92 kilometrov na uro. Nižje dele obale bi lahko ob plimi poplavilo morje, valovi pa so trenutno visoki do štiri metre. Zlasti ob plimi lahko zvečer in v sredo zjutraj morje zaradi valovanja poplavi in poškoduje izpostavljene dele obale (Piranska punta).

Oviran promet


V Vipavski dolini velja zaradi burje prepoved:

– za kampirne prikolice, za vsa vozila s ponjavami in hladilnike na hitri cesti med priključkom Ajdovščina in razcepom Nanos ter na regionalni cesti Ajdovščina–Podnanos;

– za kampirne prikolice, za hladilnike in vozila s ponjavami do 8 ton na hitri cesti med Šempetrom in Ajdovščino.