Svetliku na leto odteče 15 milijonov evrov

Ministrstvo za javno upravo ve malo ali nič.

Objavljeno
10. marec 2011 10.34
Ksenija Koren
Ksenija Koren
LJUBLJANA – Zavod za zaposlovanje je tako zaposlen z brezposelnostjo, da nima časa izdajati študentskih napotnic, čeprav je za to pooblaščen. In tako ostaja več prostora za študentske servise, ki na leto iz proračuna za posredovanje dela pokasirajo okoli 15 milijonov koncesijske dajatve. Če bi jih izdajali zavodi za zaposlovanje, bi lahko država veliko prihranila.

Z ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, ki ga vodi minister Ivan Svetlik, so nam na vprašanje, zakaj se zavod za zaposlovanje s tem ne ukvarja bolj dejavno, potarnali: »Strokovni delavci Zavoda RS za zaposlovanje so zaposleni predvsem z opravljanjem strokovnih nalog, predvsem s področja brezposelnosti, še posebno v trenutnih razmerah.«

Še huje je, da država niti študentov, ki delajo v javni upravi, po napotnico ne napoti na zavod, ampak zapravlja tudi tukaj. Na ministrstvu za delo takšno ravnanje opravičujejo s pojasnilom, da je »študentova pravica, da prosto izbira, kje bo dvignil napotnico. Prosto se odloči, ali bo postal član študentskega servisa ali se bo za dvig napotnice obrnil na zavod za zaposlovanje.« Dodajajo, da lahko v javni upravi študentu zgolj predlagajo dvig napotnice na zavodu, »nikakor pa tega od njega ne morejo oziroma smejo zahtevati«. Na ministrstvu za javno upravo (MJU) pa so to vprašanje celo ignorirali.

Po naših neuradnih podatkih dela za javno upravo, torej za ministrstva in vladne službe, kar dvajset odstotkov vseh študentov, ki delajo prek napotnic. Uradnega podatka, koliko jih pomaga že tako obsežnemu javnemu sektorju, očitno ni, saj so nas z ministrstva za delo ponj napotili na MJU. Ti pa pravijo: »MJU podatkov o številu študentov, ki delajo v javni upravi prek študentskih napotnic, ne vodi v centralni kadrovski evidenci.«

Nihče očitno ne ve niti, kaj bo s študenti v javni upravi, če zakon o malem delu preživi referendum in postane veljaven. Na MJU namreč na vprašanje, ali bodo študente zaposlili, sploh niso odgovorili. Po vsem znanem se to ne zdi prav verjetno.