Svetovalnica Akcija!: Zahtevamo odstop Gorška

Akcija je bila namreč nezakonita, je v izjavi za medije povedal psiholog Matic Munc.

Objavljeno
04. marec 2011 15.33
T. L., Šp. S./STA
T. L., Šp. S./STA
SLOVENJ GRADEC – Izvršitelji Okrajnega sodišča v Slovenj Gradcu so domnevno zlorabljeno deklico s Koroške poizkušali odvzeti očetu in jo v skladu z odredbo sodišča vrniti materi. Toda izvršitelji deklice pri očetu niso našli. Sicer pa so bili z njimi na kraju dogajanja tudi slovenjgraški policisti. Kot so dejali, zaradi asistence pri izvršbi oziroma naj bi njihova prisotnost preprečevala morebitno ogrožanje ljudi.

Sodišče očeta zavrnilo

Okrožno sodišče v Slovenj Gradcu je decembra zavrnilo predlog očeta domnevno zlorabljene triletne deklice s Koroške za začasno predodelitev deklice v njegovo varstvo, vzgojo in oskrbo. Oče je namreč prepričan, da je hčerko zlorabljal dedek po materini strani, vendar preiskava tega ni potrdila.

Deklica je kljub temu živela z očetom, njena mati pa je čakala na izvršbo odločitve sodišča. Oče se je na odločitev sodišča pritožil, vendar je Višje sodišče v Mariboru pritožbo zavrnilo. Sklep višjega sodišča je navajal tudi, da policijska preiskava ni potrdila suma spolne zlorabe deklice.

Svetovalnica Akcija!: nestrokovno delo policistov

V svetovalnici Akcija! so delo policistov v tem primeru ocenili kot nestrokovno, saj v treh mesecih niso uspeli končati preiskave. Policija je očitke zavrnila. Že decembra je generalni direktor policije Janko Goršek odredil nadzor nad delom na Upravi kriminalistične policije GPU in Policijski upravi Slovenj Gradec v dveh predkazenskih postopkih.

Zahtevajo odstop Gorška


Zaradi današnje akcije policistov na območju Mežice, v kateri so hoteli na podlagi nepravnomočnega sklepa izvesti izvršbo štiriletne deklice, zahtevajo odstop generalnega direktorja policije Janka Gorška. Akcija je bila namreč nezakonita, je v današnji izjavi za medije povedal psiholog Matic Munc iz svetovalnice Akcija! Okrožno državno tožilstvo v Slovenj Gradcu je v zadevi, povezani z domnevno spolno zlorabo deklice s Koroške, imenoval izvedenca, tako da zadeva še ni končana, je opozoril.

Akcija je bila po njegovih besedah nedopusten dogodek, zahtevajo tudi takojšen kazenski pregon neposredno odgovornih za prekoračitev pooblastil, pričakujejo pa odziv ministra za pravosodje Aleša Zalarja in ministrice za notranje zadeve Katarine Kresal. Na kraju je bilo po nepreverjenih podatkih od sedem do 10 uniformiranih policistov, detektiv, več policijskih vozil in dekličina mati z odvetnikom, je dejal Munc. Policija je vdrla v hišo na napačnem naslovu, eden od policistov pa je napadel lastnika nepremičnine, je povedal. Deklica je zdaj na varnem, pravi Munc, katerega stranka je dekličin oče.

Na Policijski upravi Slovenj Gradec so se odzvali z navedbo, da so policisti na območju te policijske uprave nudili asistenco izvršitelju Okrajnega sodišča Slovenj Gradec. Zagotavljajo, da policisti pri nudenju asistence niso opravljali nobenih dejanj, za opravljanje katerih je pristojen sodni izvršitelj. To pomeni, da niso nasilno vstopali v objekte ali opravljali pregleda notranjosti. V skladu z omenjenim zakonom so le zagotavljali javni red in mir na kraju izvršbe, pri tem pa so neupravičenim osebam onemogočili dostop, navajajo slovenjgraški policisti. Dodajajo, da je asistenco sodnemu izvršitelju neposredno nudilo sedem policistov, od katerih sta bila dva policijski starešini. Zato ni mogoče govoriti o večjem številu policistov, so sklenili na PU Slovenj Gradec.