Türk: Gre za povzetke takratnih poročil medijev

Arhivski dokument, ki ga je objavil SDS, naj ne bi dokazoval ničesar.

Objavljeno
10. februar 2011 10.55
P. P., S. U./STA
P. P., S. U./STA
LJUBLJANA – SDS je pozno zvečer na svoji spletni strani objavila dokument, ki naj bi potrjeval, da je bil predsednik republike Danilo Türk sredi leta 1980 med desetimi obveščenimi o bombnem napadu v avstrijskem Velikovcu. SDS je objavo dokumenta napovedala po tem, ko je Türk javno zagotovil, da je bil o napadu obveščen le iz medijev.

Med naslovniki, ki so prejeli dokument, je naveden tudi Türk, ki je bil takrat predsednik komisije za manjšinska in izseljenska vprašanja pri takratni Socialistični zvezi delovnega ljudstva (SZDL).

Poleg njemu naj bi bil dokument poslan še predsedniku Predsedstva SRS Viktorju Avblju, predsedniku CK ZKS Francetu Popitu, predsedniku Skupščine SRS Milanu Kučanu, predsedniku IS Skupščine SRS Antonu Vratuši, predsedniku RK SZDL Mitji Ribičiču, sekretarju Predsedstva CK ZKS Francu Šetincu, republiškemu sekretarju za notranje zadeve Janezu Zemljariču, predsedniku Komisije za mednarodno sodelovanje CK ZKS Jožetu Smoletu in predsedniku Komisije za mednarodne odnose Skupščine SRS Bojanu Lubeju.

Osnovnemu dokumentu so priložena poročila jugoslovanskega veleposlaništva na Dunaju. Poročila večinoma povzemajo avstrijske članke o bombnem napadu leta 1979, za katerim naj bi stala jugoslovanska tajna policija, izvedla pa sta ga njena sodelavca Martina Blaj in Luka Vidmar. V dokumentih po pisanju Žurnala24 njihovi novinarji niso našli nobenih imen sodelavcev tajne policije in nič obremenilnega za slovensko manjšino v Avstriji, čeprav želijo arhive zapreti prav z argumentom, da so v njih ta imena.

Revija Demokracija pa na svoji spletni strani piše, da so poročila zelo zgovorna: »Še posebno depeše jugoslovanske ambasade na Dunaju, ki poročajo neposredno s sojenja atentatorjema v Velikovcu Luki Vidmarju in Marini Blaj ter kažejo, da je avstrijsko sodišče na podlagi izpovedi Blajeve in ekspertize njenega lažnega potnega lista, ki je bil uradno izdan v Mariboru, natančno ugotovilo, da gre za akcijo Udbe.« Navajajo tudi številke škatel v Arhivu RS, v katerih je mogoče najti dokumente o delovanju Türkove komisije na SZDL.

Predsednik obtožbe zanika

Arhivski dokument, ki ga je objavil SDS, ne dokazuje, da sem bil o dogodku v Velikovcu neposredno obveščen. Nasprotno, na laž postavlja avtorja objave, je na današnji novinarski konferenci poudaril predsednik republike Danilo Türk.

Po Türkovih navedbah bi neposredna obveščenost pomenila, da je bil o dogodku obveščen neposredno od organizatorjev. Tega pa dokument, kot pravi, ne dokazuje. »Gre namreč za povzetke takratnih poročil medijev. To pa ni direktna obveščenost, ampak dvakratna indirektna,« trdi predsednik.

»Nastal je 1. julija 1980, to je dobrih devet mesecev in pol po dogodku. Je to neposredna informacija?«