Tajni zapori v Makedoniji

Nemec libanonskega rodi toži makedonsko vlado na evropskem sodišču.

Objavljeno
04. februar 2011 19.46
SKOPJE – V Skopju se danes začenja sodni proces, v katerem Nemec libanonskega rodu Kaled el Masri toži Makedonijo, ker so ga leta 2003, ko je bil na počitnicah, ugrabili in prepeljali v afganistansko središče obveščevalne službe, kjer so ga povrhu še mučili.

El Masri trdi, da je pred to nenadno premestitvijo v Afganistan preživel tri tedne v zaporu Cie v Makedoniji. Povedal je, da je v priporu 27 dni gladovno stavkal in da so ga potem odvrgli nekje v albanskih planinah. Ob vsem tem opozarja, da je kljub temu da je Cia sicer priznala, da je priprla napačno osebo, bil vseeno priprt polne štiri mesece. ZDA in Makedonija sta že ničkolikokrat zanikali el Masrijeve navedbe, a se ta ne da.

Proti makedonski vladi je namreč že sprožil proces tudi na Evropskem sodišču za človekove pravice. Od nje zahteva 50.000 evrov odškodnine in opravičilo. Proti ZDA in Nemčiji mu še ni uspelo vložiti tožbe. Ameriška oblast ne komentira primera, vseeno pa diplomatske depeše, ki jih je objavil WikiLeaks, kažejo, da so imeli nemški in makedonski diplomati obilo težav pri skrivanju zgodbe tako javnosti kakor tudi pravosodnim organom.