Temperature nihale od sibirskih do pomladnih

Celjani se čudijo vremenu: v nekaj dneh se jim je ogrelo za skoraj 30 stopinj Celzija!

Objavljeno
02. februar 2011 10.32
R. S.
R. S.
CELJE – Januarja nas je nekaj časa zeblo kot v Sibiriji, že čez nekaj dni pa smo se lahko zunaj sprehajali skoraj v kratkih rokavih, zato smo na urad za meteorologijo povprašali, ali se vreme norčuje iz nas.

Kot nam je pojasnil Boris Zupančič, letošnji januar sploh ni bil tako ekstremen, kot se je marsikomu zdelo. Je bilo pa posebno zanimivo vreme v Celju, kjer so temperature dno dosegale v mrzlih nočeh med 3. in 6. januarjem, ko je bili okoli –12 stopinj Celzija. Potem se je v nekaj dneh vse obrnilo dobesedno na glavo in sredi januarja je bilo v Celju pomladnih 16 stopinj Celzija! To je celo več kot ob morju, saj denimo v Portorožu v januarju noben dan ni bilo tako toplo.

Temperaturna razlika med najhladnejšim in najtoplejšim dnevom meseca je v Celju tako znašala natanko 26,6 stopinje Celzija.

Prestolnica jo je odnesla precej bolje, saj je bila razlika v Ljubljani le 19,7 stopinje. Najhladnejše noči so bile po novem letu, ko se je živo srebro spustilo do okoli –8 stopinj, najtopleje pa sredi meseca, ko je bilo 12 stopinj Celzija. Je bilo pa bolj noro vreme pred 11 leti, ko je temperaturna razlika v Ljubljani znašala 26,4 stopinje Celzija.