Težave še v 3. elektrarni, prebujen vulkan

Ena katastrofa sledi drugi; izredne razmere razglasili še v drugi jedrski elektrarni v Onagavi.

Objavljeno
13. marec 2011 09.10
T. L., Mo. S./STA
T. L., Mo. S./STA
TOKIO – Naravnim katastrofam na Japonskem še ni videti konca. Tri dni po uničujočem potresu je danes znova izbruhnil vulkan Šinmoedake, ki je pepel in paro bruhal do štiri kilometre visoko. Ali se je vulkan zdramil zaradi potresa, še ni znano. Vulkan, ki je več sto kilometrov oddaljen od epicentra petkovega potresa, je bil aktiven že januarja in februarja, pred tem pa je 50 let miroval.

Izredne razmere še v Onagavi

Izredne razmere so razglasili še v drugi jedrski elektrarni na Japonskem v Onagavi, potem ko so po petkovem potresu tam zaznali povišane stopnje radioaktivnega sevanja, je sporočila Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) na Dunaju.

Težave s hlajenjem imajo še v eni japonski jedrski elektrarni. Gre za elektrarno Tokai, ki leži južno od nuklearke v Fukušimi, kjer je zaradi napak v hlajenju že prišlo do pregrevanja reaktorja, poroča japonska tiskovna agencija Kjodo. Nuklearka Tokai, ki obratuje od leta 1978, se je sicer po petkovem potresu samodejno ustavila.

IAEA je še sporočila, da so po zatrjevanju pristojnih japonskih služb razmere v vseh treh reaktorjih nuklearke v Onagavi pod nadzorom. Po petkovem potresu je namreč v elektrarni Onagava izbruhnil požar, in sicer v zgradbi s turbino, a so ga hitro pogasili.

Najhujše po letu 1945


Japonska se po petkovem potresu, cunamiju in zdaj še izbruhu vulkana sooča z najhujšo krizo po koncu druge svetovne vojne leta 1945, je dejal japonski premier Naoto Kan. Še naprej so namreč resne tudi razmere v jedrski elektrarni Fukušima, kjer se bojijo ponovne eksplozije, poleg tega pa je odpovedal sistem hlajenja.

Državljane je opozoril, da lahko v prihodnjih dneh pričakujejo obsežnejše izklope elektrike in jih pozval, naj čim bolj zmanjšajo porabo. Kot zagotavlja, neposredne nevarnosti za reaktor in ljudi sicer ni. Zaradi nevarnosti nesreče so iz okolice elektrarne, poškodovane v petkovem potresu, evakuirali že preko 170.000 ljudi.

Možno je, da je v dveh reaktorjih v Fukušimi prišlo do taljenja radioaktivnih snovi. Fuzije ne morejo z gotovostjo potrditi, vendar pa je ta možna, zato ravnajo v skladu s to hipotezo.

Mrtvih najmanj 10.000 ljudi?

Število smrtnih žrtev oziroma pogrešanih po potresu in cunamiju medtem strmo raste in je že preseglo 2000, predstavnik policije v prefekturi Mijagi pa je sporočil, da je samo na tamkajšnjem območju verjetno mrtvih kar 10.000 ljudi.

Tamkajšnji mediji kritizirajo predvsem vlado, češ da javnost o dogajanju obvešča prepočasi in s tem ustvarja nepotrebno negotovost ter paniko. Japonski premier Naoto Kan je zjutraj na razdejana območja napotil dodatnih 80.000 vojakov, tako da jih je trenutno na terenu 100.000.

Mednarodna pomoč prihaja

Glavni prioriteti sta v tem trenutku reševanje in osnovna oskrba preživelih. Iz tujine so že prispele prve reševalne ekipe, v japonske vode pa je priplula tudi ameriška letalonosilka Ronald Reagan. V primerjavi s potresom v Kobeju so se tokrat Japonske oblasti odzvale dokaj hitro in so odločno sprejele ponujeno pomoč mednarodne skupnosti.

Potres je Japonsko premaknil za 2,4 metra

Japonska meteorološka agencija je magnitudo petkovega potresa z 8,9 zvišala na 9,0. Ameriški geofiziki so sporočili, da je potres državo pomaknil za vsaj 2,4 metra proti vzhodu, Zemljino os pa za približno osem centimetrov.

MZZ: S Slovenci vse v redu

Slovensko zunanje ministrstvo je sporočilo, da po podatkih veleposlaništva v Tokiu nobeden od slovenskih državljanov na Japonskem ni bil poškodovan v potresu oziroma cunamiju. Prav tako se nobeden od njih ne zadržuje v okolici nuklearne elektrarne Fukušima, kjer so japonske oblasti iz preventivnih razlogov pozvale k evakuaciji.

Slovenskim državljanom na Japonskem MZZ priporoča, da upoštevajo navodila japonskih oblasti, da se oskrbijo s pitno vodo ter redno spremljajo razvoj dogodkov prek medijev in na internetu.