Tokio stresel nov potres, zadrževalnik v Fukušimi pušča

Bližnje prebivalce so izselili, mnogi ne smejo oditi z domov.

Objavljeno
15. marec 2011 08.33
Mo. S./STA
Mo. S./STA
TOKIO, BERLIN – Nemška kanclerka Angela Merkel je napovedala, da bodo začasno ustavili sedem nemških jedrskih elektrarn, starejših od 30 let. Po sestanku s predsedniki vlad nemških zveznih dežel, kjer stojijo nuklearke, je sporočila še, da je treba do 15. junija pripraviti odgovore na vsa vprašanja v zvezi z varnostjo v nuklearkah.

Francoski predsednik Nicolas Sarkozy pa je zahteve po spremembi francoske jedrske politike zavrnil, češ da so tamkajšnje elektrarne desetkrat varnejše od drugih, saj imajo dvojni zaščitni ovoj. Okoljska ministrica Nathalie Kosciusko-Morizet se z njim strinja in meni, da oskrbe z elektriko v državi ni mogoče zagotoviti z obnovljivo energijo.

Tudi italijanska vlada ne namerava spreminjati svojih načrtov o izgradnji 13 jedrskih elektrarn do leta 2030. Oblasti menijo, da panika ni potrebna, čeprav bojazen glede nevarnosti obstaja. Tudi v Evropi namreč obratujejo takšne, kot so na Japonskem, čeprav naj bi italijanske tamkajšnje glede varnosti presegale.

Na Japonskem burno

V okolici reaktorja številka štiri v jedrski elektrarni Fukušima, kjer je danes odjeknila eksplozija, se je stopnja radioaktivnosti znižala, je dejal tiskovni predstavnik japonske vlade Jukio Edano.

Dejal je še, da hlajenje očitno ne deluje niti v petem in šestem reaktorju. Vseh šest jih je bilo namreč poškodovanih po petkovem potresu in cunamiju. Takrat so delovali trije, v treh pa so potekala vzdrževalna dela. V prvega in tretjega dovajajo morsko vodo, da bi ju ohladili, sicer pa naj bi bil proces stabilen. Potrebno pa je še potrditi, ali tudi hlajenje drugega reaktorja z morsko vodo poteka gladko, je dodal. Ob tem so tudi v okolici petega in šestega reaktorja, ki vsebujeta izrabljeno jedrsko gorivo, zaznali rahlo povišanje temperature.

Stopnja radioaktivnosti se je znižala tudi v Tokiu in je blizu normalni, čeprav je sprva kazalo, da bodo posledice hujše. Prebivalci, ki so od Fukušime oddaljeni do 20 kilometrov, so se odselili, tisti malo bolj oddaljeni pa morajo ostati v svojih hišah.

Sevanje zaznali tudi v Rusiji

Oblak radioaktivnih plinov medtem nadaljuje svojo pot. Povečano sevanje so zaznali na vzhodu Rusije, v mestu Vladivostok, a je v mejah normalnih vrednosti, pravijo ruski uradniki. Ruska vojska je v pripravljenosti, da v primeru nevarnosti evakuira prebivalce Kurilskih otokov in Sahalina.

Panični Američani izpraznili lekarne

Zaskrbljeni pa postajajo tudi prebivalci na drugi strani Tihega oceana. Posebna ameriška zračna enota je namreč v atmosferi zaznala povišano stopnjo radioaktivnosti, strupeni oblak pa naj bi nad ameriška tla prišel v 24 urah.

V ZDA zalog kalijevega jodida, ki je sicer preventiva pred zastrupitvijo z radioaktivnimi snovmi, vztrajno zmanjkuje. Prodajalci naročajo vedno več tablet, tisti, ki jih ne uspejo dobiti, pa so prestrašeni, kljub temu da je koncentracija škodljivih snovi v zraku majhna, s povečevanjem razdalje pa se le še zmanjšuje.

Tablete vsebujejo veliko posebne soli, ki v telesu prepreči akumulacijo radioaktivnega materiala. Strokovnjaki še vedno menijo, da je najboljša zaščita evakuacija, če to ni mogoče, pa se oprimo na medicino.

Mrtvih je vse več

V uničujočem potresu in cunamiju, ki sta v petek prizadela severovzhod Japonske, je po uradnih podatkih umrlo 3373 ljudi, 6746 pa je pogrešanih, je danes sporočila japonska policija. Poleg tega je bilo v naravni katastrofi ranjenih 1897 ljudi. Predstavnik policije v eni od najbolj prizadetih prefektur Mijagi je sicer že v nedeljo ocenil, da bo številno smrtnih žrtev le v njegovi regiji verjetno preseglo 10.000.

Izpod ruševin rešili 70-letno žensko

Štiri dni po uničujočem potresu na Japonskem so izpod ruševin potegnili živo 70-letno žensko, so sporočili reševalci. Ženska je bila v hiši v prefekturi Ivate, ki jo je odnesel cunami. Kot so povedali reševalci, je bila ženska pri zavesti, vendar podhlajena, zdaj pa se zdravi v bolnišnici.

Šesta stopnja na mednarodni lestvici jedrskih dogodkov

Betonski zadrževalni hram okoli drugega reaktorja jedrske elektrarne v Fukušimi, ki je bila poškodovana v petkovem potresu oziroma cunamiju, ne tesni več, je dejal vodja francoske uprave za jedrsko varnost Andre-Claude Lacoste. Ocenjuje, da je nesreča v japonski nuklearki dosegla šesto na sedemstopenjski mednarodni lestvici jedrskih dogodkov.

Kot je poudaril, so se razmere v Fukušimi glede na ponedeljek danes precej spremenile, zato ocenjuje, da je dogodek dosegel šesto stopnjo na mednarodni lestvici.

Tokio stresel nov potres

Območje Tokia je danes stresel nov močan potres, ki je imel po oceni japonske meteorološke agencije magnitudo 6. Epicenter potresa je bil v prefekturi Šizuoka okoli 120 kilometrov jugozahodno od mesta v bližini gore Fudži, ki je znana po potresih. Epicenter potresa je bil razmeroma plitvo, v globini približno deset kilometrov.