Trdni dokazi o prejemanju provizije?

Grozi zdaj Sanaderju še obtožnica zaradi lažnega pričanja na sodišču – in to pod prisego?

Objavljeno
02. februar 2011 15.16
Mi. S.
Mi. S.
CELOVEC – Po poročanju avstrijskega radia Ö1 ima tožilstvo oprijemljive dokaze, kako je Ivo Sanader prejemal visoke provizije s strani Hypo banke. Če se bo dokazalo, da so informacije pravilne, Sanaderju grozi še obtožba zaradi lažnega pričanja pod prisego, saj je med procesom zanikal vsako povezanost s Hypo banko oziroma člani uprave.

Po besedah avstrijskega radia je Sanader v 90. letih, ko je še bil namestnik takratnega zunanjega ministra, zahteval in tudi prejemal provizijo s strani Hype banke in to višini nekaj milijonov takratnih šilingov. Sanader je pod prisego zatrdil, da ni prejel nobenega denarja.

Milijončki šilingov Sanaderju v žep?

Pred osmimi meseci je hrvaški Index že poročal o spornih poslih omenjene banke s hrvaško vlado – ta je prejela 22 milijonov takratnih nemških mark (okoli 11.260.000 evrov) za gradnjo in nakup vsaj dvajsetih veleposlaništev Hrvaške po vsej Evropi. Kar pa je sporno v tem primeru, je, da se je iz prav tega kredita leta 1995 okoli 140 milijonov takratnih avstrijskih šilingov (malo več kot milijon evrov) nakazalo na poseben in tajni račun Hypo banke v Celovcu.

Granić in Sanader

Kmalu za tem je Ivo Sanader začel obnavljati svoje nepremičnine v Zagrebu. Čisto naključje? Takrat je trdil, da je to naredil s finančno pomočjo svoje soproge.

Zanimivo je, da je kreditna pogodba imela posebno klavzulo, ki je obvezala hrvaško vlado, da mora lobirati in ščititi interese Hypo banke v Celovcu. Takratni hrvaški zunanji minister Mate Granić je dejal, da se takšne klavzule ne spominja. Amnezija ga je minila le po tem, ko je hrvaški portal objavil omenjeno zgodbo.

Prav Granić in Sanader naj bi bila tako glavna posrednika v poslovanju Hypo banke na Hrvaškem, kar je glavni predmet današnje preiskave avstrijskega tožilstva – po besedah avstrijskih medijev, pa lahko prav to zdaj celo trdno dokažejo.