Trinajstletnica žrtev obrednega umora?

Na Yarinem oblečenem truplu so našli z nožem vrezan X

Objavljeno
15. marec 2011 19.57
F. S.
F. S.
BERGAMO – V mestecu Brembate di Sopra v bližini Bergama, kjer so 26. februarja odkrili truplo tri mesece prej izginule 13-letne šolarke Yare Gambirasio, med ljudmi ne bo miru, dokler policija ne odkrije in zapre morilca ali morilcev. Čeprav so preiskovalci javnosti in medijem razkrili le manjši del izsledkov obdukcije trupla, se je minuli konec tedna neuradno razvedelo, da 13-letna deklica, ki je 26. novembra zvečer izginila med vračanjem iz mestne športne dvorane v 700 metrov oddaljeno družinsko hišo, ni umrla zaradi šestih plitvih uzreznin z nožem – štiri je imela na hrbtu, po eno pa pod vratom in na levem zapestju –, udarca s trdim predmetom po glavi ali zadušitve.

Policijski forenziki in patologi še vedno ne vedo, kaj je bil vzrok Yarine nasilne smrti. Ker na oblečenem truplu, 91 dni po skrivnostnem izginotju po naključju odkritem na zapuščenem travniku sredi industrijske cone, 10 kilometrov od mestne športne dvorane, ni bilo drugih sledov razen nekaj kapljic krvi, so kriminalisti prepričani, da je bila trinajstletnica ugrabljena in ubita nekje drugje.

Pred umorom, čedalje več indicev kaže, da je šlo za obredni umor satanistov, je bila slečena, po zločinu pa so morilci (policija naj bi našla DNK za zdaj še neznane ženske in moškega) truplo oblekli in odpeljali na zapuščeno gmajno, kjer ga je med preizkušanjem novega modelčka radijsko vodenega motornega letala po naključju odkril 38-letni Illario Scotti.

Po odkritju trupla odlične ritmične telovadke, članice kadetske reprezentance Lombardije, je policija v Brembate di Sopra odvzela vzorce DNK 42 ljudem, a se očitno nobeden ni ujemal z najdenimi na truplu. Preiskovalci umora so zadnje dneve tarča številnih medijskih kritik, saj so začeli šele v petek iskati bel kombi, na katerega jih je dan po dekličinem izginotju opozorilo nekaj prebivalcev v hišah blizu športne dvorane. Policija je namreč šele po odkritju trupla dobila v roke posnetke varnostne kamere z napušča ene izmed bank na ulici, po kateri se je Yara vračala domov. Varnostna kamera je tisti večer posnela beli kombi dvakrat: najprej ob 18.28, ko je peljal proti športni dvorani, drugič pa četrt ure pozneje, ko je bil Yarin prenosni telefon že izključen.

Dejstvo, da na truplu in obleki umorjene deklice razen nekaj kapljic ni bilo krvi, napeljuje preiskovalce k ugotovitvi, da je bila verjetno umorjena med obredom ene izmed satanističnih ali eksorcističnih sekt, ki jih v Italiji sicer ne manjka in so bile nekatere v bližnji preteklosti krive za več grozljivih obrednih umorov. Na Yarinem hrbtu z nožem vrezana črka X naj bi bila kronski dokaz, da je bila nedolžna deklica žrtev neznanega obreda, v katerem je sodelovalo več ljudi.