Tudi cepljeni umirajo

Obolevanje za gripo se zmanjšuje v zahodnem delu Evrope.

Objavljeno
02. februar 2011 20.31
U. S.
U. S.
ZAGREB – Pandemska gripa na Hrvaškem bo kmalu dosegla vrhunec, po ocenah tamkajšnjih zdravstvenih oblasti je doslej zbolelo 40.000 ljudi, umrlo pa jih je 10. Stanje dveh ljudi, ki se zdravita na zagrebški infekcijski kliniki, je resno, še štirje so priključeni na respiratorne aparate, med njimi tudi porodnica, ki so jo pred štirimi dnevi sprejeli še kot nosečnico. Ker je bilo njeno zdravstveno stanje slabo, so zdravniki sprožili porod, rodila je s carskim rezom. Otrok se drži dobro, tudi materino stanje se je stabiliziralo.

Med zapleti, povezanimi s pandemsko gripo, zaradi katerih oboleli največkrat poiščejo pomoč zdravnikov, je pljučnica. Poudariti velja, da je večina obolelih iz skupin z največjim tveganjem. Sicer pa strokovnjaki tudi letos ugotavljajo, da je smrtnost tako kot lani manjša od predvidevanj. Poleg tega so vse glasnejše govorice, da je nekaj narobe s cepivom: to menda ni tako učinkovito, kot so v skladu z izkušnjami prejšnjih sezon pričakovale zdravstvene oblasti. Med umrlimi po svetu so namreč tudi tisti, ki so se proti bolezni cepili, nekaj pa jih je kljub vakcini zbolelo. Cepivo naj bi bilo učinkovito v 20 do 60 odstotkih, v prejšnjih letih je bila zaščita tudi 90-odstotna. Možno je dvoje: morda je mutiral virus, še verjetnejše pa je, da je odmerek preslab.

Raziskovalci so tudi ugotovili, da so se pri otrocih, ki so bili cepljeni, pojavile motnje spanja. Pri tistih med 4. in 19. letom, cepljenih s pandemrixom, je devetkrat večja verjetnost nastanka narkolepsije kot pri njihovih necepljenih vrstnikih, na Finskem se je lani in predlani narkolepsija pojavila pri 60 otrocih in adolescentih, 52 oziroma skoraj 90 odstotkov pa jih je bilo cepljenih s pandemrixom. Finski inštitut za zdravje je sporočil, da so potrebne nadaljnje raziskave o povezavi med cepivom in narkolepsijo.