»Ubili so sto naših ljudi, sto naših src«

Jelušičeva: »Frankolovo eden najgrozljivejših zločinov druge svetovne vojne na slovenskih tleh.«

Objavljeno
12. februar 2011 15.09
Mi. S./STA
Mi. S./STA
FRANKOLOVO – Spominsko slovesnost ob 66. obletnici obešanja talcev v Grabnu pri Stranicah so organizirali Občina Zreče, Spominsko društvo 100 frankolovskih žrtev in Območna zveza borcev za vrednote NOB Slovenske Konjice, na njej je bila govornica ministrica za obrambo Ljubica Jelušič. Na Frankolovem so nacisti ubili sto naših ljudi, sto naših src, sto naših spominov, je dejala Jelušičeva.

Vprašala se je, zakaj je treba toliko maščevanja, sovraštva in hudobije, zakaj je bilo treba ubiti 100 zavednih Slovencev. »Ne prihajamo sem zato, da bi sovraštvo nadaljevali, ne prihajamo sem, da bi se učili, kako je treba zastraševati prebivalstvo, ne prihajamo sem, da bi si zapisali v spomin, kako je treba gojiti zlo vojne. Zgodovina ne more biti učiteljica modrosti, če v njej iščemo navdih za novo sovraštvo, maščevanje, poniževanje in obračunavanje,« pravi ministrica.

Po njenem mnenju mora biti za vse nas in bodoče generacije to, kar se je zgodilo na Frankolovem februarja leta 1945, ko so nacisti na jablane ob cesti obesili 100 političnih ujetnikov iz zaporov v Celju, Mariboru in Trbovljah, učna ura spoštovanja in hvaležnosti.

To mora biti učna ura spoštovanja do zgodovine in hvaležnosti do umrlih, ki so svoje življenje dali za to, da mi danes namesto njih in zanje živimo v miru in hvaležnosti, je še poudarila Jelušičeva. »To je tudi učna ura spoznanja, da nikoli ne more biti opravičila za nadaljevanje maščevanja, da ne more biti opravičila za izbruh sovražnosti. Zgodovino je treba strokovno proučevati in zapisovati, kajti to zgodovino bomo dali našim prihodnjim rodovom.«