Učitelju nižja kazen
 za spolni napad

Za otipavanje petih šolark zdaj le 39 mesecev zapora.

Objavljeno
08. marec 2011 22.05
Oste Bakal
Oste Bakal
MARIBOR – Senat okrožnega sodišča v Mariboru, ki mu je v drugo predsedovala sodnica Senada Baltić, je znova izrekel obsodilno sodbo zoper nekdanjega učitelja telovadbe na OŠ Jarenina, 55-letnega Jožeta Šmidhoferja. Omenjeni Rušan je bil že pred šestimi leti obtožen spolnega napada na pet otrok, svojih učenk, mlajših od 14 let. Vmes so ga obsodili na štiriletno zaporno kazen, ki pa je bila zaradi procesne napake razveljavljena, na tokratnem novem sojenju pa so mu izrekli nekoliko milejšo kazen.

Šmidhoferju je namreč sodni senat za več očitanih kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost prisodil skupno kazen tri leta in tri mesece zapora, njegov zagovornik, odvetnik Primož Žontar, pa je prepričan, da njegovemu varovancu niti tokrat ne bo treba za zapahe, ker da je sodišče znova delalo napake. Odvetnik nam danes ni želel podrobneje predstaviti zadeve: »Vse skupaj bom zapisal in podrobno razložil v pritožbi na višje sodišče. Prepričan sem namreč, da sodba ne bo postala pravnomočna in da se bomo v tej zadevi čez čas spet videli.« Mimogrede pa je njegov varovanec, ki od izbruha afere ne poučuje več, poleg zaporne dobil še stransko sankcijo, senat mu je izrekel še varnostni ukrep prepovedi opravljanja učiteljskega poklica za dve leti po prestani zaporni kazni. Sojenje sicer ves časa poteka za zaprtimi vrati zaradi zaščite identitet mladih oškodovank, ki so zdaj menda že polnoletne ali pa bodo kmalu. Javnost je bila lahko v sodni dvorani le ob izreku kazni, razlagi odločitve za obsodilno sodbo pa ni smela slediti. Te ni slišal niti obtoženi, saj na dan izreka sodbe sploh ni prišel na sodišče.

Šola nadlegovanja

Spomniti se moramo, da so se septembra 2005 učenci predmetne stopnje OŠ Jarenina udeležili šole v naravi v Bohinju, ena od učenk, sedmošolka, pa naj bi takrat že na Gorenjskem zaupala drugemu učitelju, ki jih je spremljal, da naj bi se Šmidhofer neprimerno vedel do nje in jo otipaval. Njega naj bi takoj izolirali in oddaljili od deklet, dogodek pa je menda prebivalce kraja izjemno razburil. Ravnatelj je takoj, ko je izvedel za domnevno zlorabo, zaščitil otroke in prijavil dogodek policiji. Že dan ali dva pozneje naj bi učitelj ponudil odpoved in od takrat menda ni več poučeval na šoli v Jarenini. Preiskavo dogodka so medtem prevzeli mariborski kriminalisti, ki so v naslednjih dneh opravili razgovore z vpletenimi – učiteljem, dekletom, starši in drugim osebjem na šoli. Ko so začeli varnostni organi preverjati pritožbo učenke, se je izkazalo, da njen primer ni bil osamljen, učitelj naj bi se v šoli v naravi spravil še na dve učenki, tri pa naj bi spolno nadlegoval v prostorih OŠ Jarenina. Ena od oškodovank naj bi bila žrtev v obeh primerih, torej v osnovni šoli in v šoli v naravi. Druge podrobnosti o domnevnih dogodkih javnosti niso znane, saj so Šmidhoferju, kot že rečeno, sodili v tajnosti, sam pa o zadevi menda nikoli ni želel spregovoriti javno in morebiti oprati svoje ime.