Ukradli kip faraona Tutankamona

Pred poslopjem notranjega ministrstva protestira okoli tisoč policistov.

Objavljeno
13. februar 2011 16.13
Šp. S./STA
Šp. S./STA
KAIRO – Iz Egipčanskega muzeja je bilo med vstajo ukradenih več pomembnih starodavnih dragocenosti, med drugim kip faraona Tutankamona, je povedal egiptovski minister za umetnine starega Egipta Zahi Havas. Skupno je izginilo kar 18 predmetov.

Plenilci so se 28. januarja na trgu Tahrir, kjer so potekali množični protesti proti predsedniku Hosniju Mubaraku, povzpeli na streho muzeja in se z vrvjo spustili v stavbo. Poškodovali so 70 predmetov, a vodstvo muzeja do zdajšnjega popisa ni vedelo, ali so kaj ukradli. Havas je povedal, da so odnesli leseni kip Tutankamona in del drugega kipa Tutankamona ter kip faraona Ehnatona in kraljice Nefretete.

Sloviti muzej v Kairu je leta 1858 ustanovil francoski egiptolog Auguste Mariette, hrani pa več kot 100.000 dragocenih predmetov starega Egipta, med njimi tudi slovito Tutankamonovo zlato masko.

Na Tahrirju novi protestniki, protestirajo tudi policisti

Na trg, v minulih tednih središče protestov, se vrača nekaj tisoč protestnikov. Potem ko je skušala vojska s trga pregnati nekaj sto še preostalih protestnikov in je začela odstranjevati njihove šotore, so se začeli vračati novi. Zatrjujejo, da bodo vztrajali, dokler ne bodo uresničene obljube o reformah.

Pred poslopjem notranjega ministrstva se je medtem na protestih zbralo tudi okoli 1000 policistov, ki zahtevajo višje plače in zaščito pred pregonom, potem ko so konec januarja skušali zatreti protivladne proteste, pri čemer so bili ubiti številni protestniki. Slišati je bilo celo opozorilne strele.

Ugled egiptovske policije je močno načet, mnogi Egipčani jo vidijo kot koruptivno, medtem ko vojska med državljani uživa zaupanje, saj je pripomogla k odstopu Mubaraka.