Umrl prijatelj Che Guevare

Alberto Granado je z Ernestom na motorju prepotoval Latinsko Ameriko.

Objavljeno
06. marec 2011 13.35
Šp. S./STA
Šp. S./STA
HAVANA – Človek, ki je v mladosti spremljal tedaj bodočega revolucionarja Ernesta Che Guevaro na poti z motorjem po Latinski Ameriki, kar je bilo ovekovečeno tudi v filmu Motoristov dnevnik, Alberto Granado, je preminil v 89. letu. Granado je bil argentinski biokemik, na Kubi pa je živel vse od leta 1961.

Slavno popotovanje relativno premožnih študentov medicine Ernesta Guevare in Alberta Granada se je začelo konec leta 1951 na Granadovem starem britanskem motociklu. Med popotovanjem, dolgim 12.000 kilometrov in osem mesecev, pa so ju socialne krivice in revščina malih ljudi tako prizadele, da sta se pozneje podala na revolucionarno pot. Potovanje je zaznamovalo predvsem Ernestovo življenje. Zaradi tega, kar je izkusil in spoznal po tisočih kilometrih poti, je pozneje postal najbolj znan revolucionar vseh časov.

Che Guevara je o poti pisal dnevnik, ki je bil leta 1993 tudi objavljen. Film po dnevniku Che Guevare so posneli leta 2004, režiral pa ga je Walter Salles. Osnova za film je bila tudi Granadova knjiga Potovanje s Che Guevaro: Ustvarjanje revolucionarja. Film je med drugim prejel oskarja za originalno glasbo in britansko nagrado bafta za najboljši tuji film.