Uničujoči valovi že dosegli Havaje

S Kurilskih otokov (Rusija) so evakuirali 10.000 ljudi.

Objavljeno
11. marec 2011 17.03
Mo. S.
Mo. S.
TOKIO, HONOLULU, DŽAKARTA, MANILA – Morski val, ki ga je povzročil potres na Japonskem, se vztrajno pomika po Tihem oceanu, zato so mnoge države že ukazale evakuacijo ljudi z obalnih predelov.

Amerika

V ZDA so pred cunamiji najprej opozorili Havajce, nato pa še zahodno obalo vse celine. Na Havajih so sicer danes zabeležili potres, ki pa naj ne bi bil povezan s tistim na Japonskem. Med umikanjem v višje ležeče predele rajskih otokov je v nekaterih trgovinah že zmanjkalo kruha in vode, prebivalci pa se bojijo najhujšega. Nekatere otoke je že dosegla več kot meter visoka voda, turisti so se umaknili v višja nadstropja hotelov, ceste in plaže so prazne, strokovnjaki pa predvidevajo, da bodo naslednji valovi še večji. Kljub temu menijo, da škoda ne bo zelo velika. Evakuirali so tudi nekaj prebivalcev Kalifornije.

Tajvan, Indonezija, Filipini

Otoško državo Tajvan so dosegli le neznatni valovi, je pa na tisoče Indonezijcev zbežalo v notranjost države, saj so bili opozorjeni, da jih lahko doseže dva metra visoka voda. V paniki so na ogroženih območjih pustili svoja prevozna sredstva in se kar peš podali v beg pred vodo. Še predobro se namreč spominjajo leta 2004, ko je v podobni katastrofi umrlo več sto tisoč ljudi.

Tudi Filipince so opozorili na prihajajočo nevarnost, oblasti pa so posebno opozorilo izdale tudi za tiste, ki bi morda odšli na obalo v upanju, da bodo vendarle videli veliki val, ki za sabo ne pusti ničesar. Po zadnjih podatkih je val obalo sicer že dosegel, vendar o škodi ne poročajo, kljub temu pa opozorilo ostaja.

Rusija

S Kurilskih otokov so evakuirali 10.000 ljudi, prvi valovi so bili visoki do tri metre, pričakujejo pa, da bodo naslednji še večji.