Uporniki ujeli angleške komandose?

Voditelj trdi, da se bori proti terorizmu, začuden, da nima podpore.

Objavljeno
06. marec 2011 10.52
Šp. S./STA
Šp. S./STA
TRIPOLI – V veliki protiofenzivi naj bi libijske sile, lojalne Moamerju Gadafiju, zajele več ključnih mest na vzhodu države. Upornike naj bi pregnali iz Tobruka in Misrate, ki je tretje največje mesto v državi ter iz, za naftno industrijo pomembnega mesta, Ras Lanufa. Uporniki navedbe zanikajo.

Po navedbah upornikov mesto Ras Lanuf še vedno ostaja v njihovih rokah, podobno pa s kraja dogodka poroča tudi dopisnik francoske tiskovne agencije AFP, ki pravi, da v okolici tega kraja v noči na nedeljo sploh ni bilo bojev. Državna televizija Al Libya pa je poročala o uspehu protiofenzive v Sirti, domačem mestu polkovnika Gadafija in v Sebhi na jugu države. Prav tako naj bi uspehe Gadafijevih sil slavili v prestolnici Tripoli. A dopisnik poroča, da se v mestu sliši močno streljanje, ki bi ga težko povezovali s slavjem.

Gadafi za preiskavo ZN in Afriške unije

Libijski voditelj je v pogovoru za francoski časnika Le Journal du Dimanche zahteval, naj nasilje v Libiji preiščejo predstavniki Združenih narodov in Afriške unije. V svojem prvem tovrstnem pozivu od izbruha nemirov sredi februarja je obljubil, da bo preiskovalcem omogočil proste roke in nemoteno delo.

Gadafi je ponovil, da za uporom stojijo teroristična mreža Al Kaida in zadrogirani mladci, Zahod pa da ga v tem boju proti teroristom pušča samega. Zagrozil je: »Napadli bodo ameriško šesto floto. Imeli boste pirate pred vrati, kakih 50 kilometrov od svojih meja. Bin Ladnovi možje pa bodo izsiljevali tako na kopnem kot na morju. To bo šele mednarodna kriza.« Zanikal je, da bi njegove sile bombardirale civiliste, na vprašanje, kako gleda na prizadevanja zahodnih sil, da se mu zamrzne premoženje, pa se je odzval z ogorčenjem. Potrdil je, da imajo zajete tri nizozemske vojake. Prijeli so jih med reševalno akcijo v Sirti – s helikopterjem so želeli rešiti dva civilista, a Libijci tega niso dovolili. Zdaj jih imajo zaprte, kar je po Gadafijevih besedah povsem normalno.

Gadafijeve sile s tanki obstreljujejo mesto Misrata

Sile, zveste Gadafiju, s tanki obstreljujejo središče mesta Misrata, pri tem pa ne izbirajo ciljev. Iz mesta prihajajo poročila o silovitih spopadih med Gadafijevimi lojalisti in uporniki, zaradi česar že opozarjajo, da se obeta nov pokol, če ne bo posredovanja.

V mestu odmevajo streli avtomatskega orožja. Podobni boji potekajo v krajih Ras Lanuf, Bin Džavad in Zavija. Uporniki so se iz Bin Džavada, ki leži med Ras Lanufom in Sirto, že umaknili. Predstavnik upornikov je povedal, da so šli nazaj v Ras Lanuf, ki ostaja njihova prva linija obrambe. V Ras Lanufu, ki leži okoli 600 kilometrov vzhodno od Tripolija, za zdaj ni uličnih borb, a so položaje upornikov napadla Gadafijeva letala in helikopterji. Uporniki so zanikali, da bi Gadafijeve sile zavzele mesto, kot je to poročala državna televizija.

Kakšne naj bi bile žrtve današnjih spopadov, še ni znano. S strani upornikov prihajajo poročila o več ubitih in številnih ranjenih. Voditelj je zatrdil tudi, da nima nobenega namena zapustiti Libije in oditi v izgnanstvo.

Ujeli angleške komandose?

Po poročanju angleškega Telegrapha so libijski uporniki zajeli osem pripadnikov posebnih enot SAS, ki so bili poslani v nemirno deželo z misijo, da varno pospremijo angleškega diplomata nazaj na Otok. Angleško obrambno ministrstvo za zdaj ni niti potrdilo niti zanikalo novice, po besedah časnika pa so bili vojaki ujeti v Bengaziju, ki je tudi največje mesto, ki je v rokah upornikov.