Uveljavljanje olajšave: zadnji dan!

Dobro pretehtajte, ali boste olajšavo uveljavljali ali ne.

Objavljeno
07. februar 2011 08.08
Mo. S./STA
Mo. S./STA
LJUBLJANA – Zavezanci za dohodnino, ki med letom niso uveljavljali posebne olajšave za vzdrževane družinske člane ali pa želijo podatke spremeniti, morajo na pristojni davčni upravi najpozneje do danes oddati vlogo za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane.

Davčna uprava RS (Durs) bo najpozneje do sredine junija zavezancem na dom poslala informativne izračune dohodnine, ki bodo ob določenih pogojih postali odločbe. Če zavezanci, ki med letom niso uveljavljali omenjene olajšave, vloge ne bodo oddali, bodo prejeli napačen informativni izračun dohodnine, saj olajšava ne bo upoštevana. V tem primeru jo bodo lahko uveljavljali v ugovoru zoper informativni izračun dohodnine.

Ob tem na Dursu svetujejo, naj se še pred oddajo vloge s svojimi družinskimi člani (zakonci, zunajzakonskimi partnerji, otroki ...) dogovorijo glede uveljavljanja posebne olajšave.

Za leto 2010 znaša posebna olajšava za prvega vzdrževanega otroka 2287,48 evra, zatem pa se z vsakim nadaljnjim progresivno zvišuje. Posebna olajšava za vzdrževanega otroka, ki potrebuje posebno nego in varstvo, znaša 8288,52 evra.

Obrazec vloge je dostopen na vseh davčnih uradih in izpostavah, zavezanci pa ga lahko natisnejo tudi s spletne strani davčne uprave. Vlogo je mogoče oddati tudi prek Dursovega sistema eDavki.