Uživanje jaffa cakes je tvegano za vaše zdravje!

Piškoti naj bi vsebovali strupene delce, ki v živilo prehajajo iz embalaže.

Objavljeno
23. februar 2011 20.09
Mi. S.
Mi. S.
LJUBLJANA – Iz Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS) so objavili umik še enega izmed prehrambenih proizvodov. Tokrat gre za legendarne piškote jaffa cakes, ki imajo rok uporabe do 26. februarja 2011, proizvajalec pa je Jaffa Crvenka iz Srbije.

Na spletni strani ZPS so zapisali sledeče:

»Zdravstveni inšpektorat Republike Slovenije je v okviru postopkov uradnega nadzora vzorčil živila, pakirana v potiskano kartonsko embalažo, z namenom ugotavljanja prisotnosti fotoiniciatorjev 4-metilbenzofenona in benzofenona, ki lahko zaradi svoje hlapnosti prehajajo skozi plastično embalažo v živila. Vzorec kartonske embalaže, v katero je bilo pakirano živilo jaffa cakes, je bil analiziran v laboratoriju Inštituta za varovanje zdravja Republike Slovenije.«

Vzrok odpoklica

Rezultati analiz vzorca kartonske embalaže, v katero je bilo pakirano živilo jaffa cakes so pokazali, da kartonska embalaža vsebuje visoke vrednosti fotoiniciatorjev benzofenona in 4-metilbenzofenona, ki lahko prehajata v živilo iz kartonske embalaže, v katero je živilo pakirano. Ocena tveganja za vzorec je pokazala, da ob predvideni izpostavljenosti živila in ob predpostavki, da fotoiniciatorji migrirajo v živilo 100-odstotno, živilo lahko predstavlja tveganje za zdravje odraslih in otrok.

Ukrep

Uvoznik živila bo iz prometa preventivno umaknil tudi preostala živila jaffa cakes z rokom uporabe do 26. 2. 2011 (keksi jaffa pomaranča 300 gramov, keksi jaffa pomaranča 150 gramov, keksi jaffa višnja 150 gramov in keksi jaffa limona 150 gramov).

ZPS svetuje

Če imate omenjeno živilo doma, ga ne zaužijte. Lahko ga vrnete v trgovino, kjer ste ga kupili, upravičeni ste do povrnitve kupnine.