V 4500 let stari savni so gledali na obredni kraj

V bližini reke Avon so verjetno imeli obredno savno.

Objavljeno
01. marec 2011 22.26
U. S.
U. S.
Med izkopavanjem blizu svetišča iz kamene dobe so arheologi naleteli za ostanke 4500 let stare savne! Temelje stavbe so izkopali v Marden Hengu blizu kraja Devizes v Wiltshiru, v bližini reke Avon; savna iz neolitika je bila postavljena tako, da je ponujala pogled na obredni kraj.

Arheolog Jim Leary je dejal, da so v temeljih odkrili ognjišče, ki je oddajalo močno vročino: »Poslopje obudi spomin na indijanske šotore za potenje, v katerih je bila osrednja točka veliko ognjišče, tako veliko, da praktično skoraj nič prostora ne ostane za življenje, kuhanje ali kar koli drugega. Poleg tega je v bližini reke Avon, kar pomeni, da je bil v bližini nenehen vir vode, ki je seveda nujna za obredno savno. Če je ta res bila na tem območju, bi zlahka verjeli, da so jo uporabljali za očiščevalne obrede znotraj znamenitega kamnitega kroga. Na žalost pa verjetno nikoli ne bomo natanko izvedeli, za kaj so jo uporabljali, ampak taka je pač arheologija.«

Poleg ostankov savne so našli še nekakšno gnojišče oziroma smetišče z ducati prašičjih kosti, najverjetneje so to ostanki velikanske pojedine, ki se je zgodila pred 5000 leti.

Marden Henge, ki ni tako slaven kot Stonehenge, saj tam kamni ne stojijo več, leži na črti, ki povezuje kamnite kamne v Stonehengeu in Aveburyju, vendar za arheologe ostaja uganka. Nekateri verjamejo, da so ogromne kamnite megalite v Stonehenge privlekli iz Aveburyja. »Odnos med temi tremi spomeniki je zelo zanimiv. Na splošno rečeno so sodobniki, vrstniki, zato se sprašujemo, kakšna je bila interakcija med njimi, njihovo delovanje in medsebojno vplivanje – so drug z drugim tekmovali ali so jih uporabljale iste skupnosti, vendar ob različnih priložnostih in za različne obrede? Odgovora še ne poznamo, vendar upam, da ga bomo odkrili z nadaljnjim delom v Mardnu in drugod. Verjetno odgovor leži v Mardnu, ki leži med drugima dvema.« Ta je največji od vseh, a spregledan ravno zato, ker veliki kamni ne stoje več. U. S. Stonehenge v Wiltshiru je najslavnejši kamniti spomenik.