V arabskem svetu vse bolj vre

Zahteve po spremembah so velike, napovedani so novi protesti.

Objavljeno
18. februar 2011 09.36
Mo. S./STA
Mo. S./STA
ALŽIR, KAIRO, TRIPOLI – V več državah v arabskem svetu, kjer so v zadnjem času vse glasnejše zahteve po prodemokratičnih spremembah, so za danes, muslimanski dan molitev, napovedani protesti. Vrenje na ulicah je pričakovati predvsem v Bahrajnu in Libiji.

V Bahrajnu napovedujejo nadaljevanje protestov, čeprav so varnostne sile prepovedale vsakršno zbiranje. V državi v Perzijskem zalivu so bili v četrtek, ko so varnostne sile protestnike razgnale, ubiti najmanj trije ljudje, približno 200 pa jih je bilo ranjenih.

Pričakovati je tudi nadaljevanje protestov v Libiji proti diktaturi Moamerja Gadafija, ki državi vlada že štiri desetletja. V četrtek je v spopadih z varnostnimi silami umrlo najmanj 14 ljudi, po nekaterih navedbah pa več deset.

Proteste napoveduje tudi alžirsko prodemokratično gibanje, ki združuje opozicijske stranke, skupine za človekove pravice in neuradna sindikalna združenja. Napovedali so protestni pohod v prestolnici Alžir.

Egipt še vedno slavi

V Egiptu nameravajo s tako imenovenim pohodom zmage proslaviti dosežke ljudske vstaje, ki je z oblasti odnesla dolgoletnega predsednika Hosnija Mubaraka, in se pokloniti ubitim v protestih. Teh je bilo po uradnih številkah 365.