V gorah nas čaka topel konec tedna

Danes že doteka v višinah toplejši zrak in ob koncu tedna bo v gorah zelo toplo.

Objavljeno
04. februar 2011 11.38
Ma. F.
Ma. F.
LJUBLJANA – Po podatkih Urada za meteorologijo Agencije RS za okolje se je v gorah ob sončnem vremenu že nekoliko segrelo. Temperatura se je čez dan dvignila nad ničlo v plasti med 1000 in 1500 metri nadmorske višine.

V Julijskih Alpah je na 2500 metrih do okoli 350 centimetrov snega, na 1500 metrih pa do okoli 90. Drugod po naših gorah je na 1500 metrih okoli 15 centimetrov snega. Površina je večinoma pokrita s skorjo, ki ponekod drži človeško težo. Na tej podlagi je do okoli 10 centimetrov suhega snega. Marsikje je zgornja plast snega precej spihana, na bolj izpostavljenih mestih do stare, deloma poledenele podlage. V zatišnih legah je več napihanega, suhega snega. Čez dan se snežna odeja na prisojnih pobočjih zmehča.

Nevarnost snežnih plazov je prve stopnje po petstopenjski evropski lestvici. Čez dan pa se ob sončnem vremenu zlasti na prisojnih pobočjih sneg zmehča in se možnost plazenja poveča na drugo stopnjo. Nevarna so predvsem mesta z napihanim snegom. Ponekod je snežna odeja trda in poledenela, zato je nevarnost zdrsov.

V naslednjih dneh bo pretežno jasno. Danes že doteka v višinah toplejši zrak in ob koncu tedna bo v gorah zelo toplo. Na 1500 metrih bo temperatura zračne mase okoli 10 stopinj. A zrak bo suh. Ponoči bo sneg zato vseeno pomrznil, zlasti na planotah in v mraziščih se bo tudi temperatura spustila pod ničlo. Čez dan se bo sneg zmehčal, le v senčnih legah bo ostal večinoma suh ali zmrznjen. Snežna odeja se bo hitreje preobražala, zjutraj in del dopoldneva bo na površini trda, deloma ponekod lahko poledenela skorja. Tudi v ponedeljek in torek bo vreme podobno.