V kitajskem rižu tudi težke kovine

Onesnaženost okolja je cena, ki jo Kitajska plačuje zaradi hitrega gospodarskega razvoja.

Objavljeno
16. februar 2011 13.19
T. L./STA
T. L./STA
PEKING – Na Kitajskem naj bi bilo 10 odstotkov tam pridelanega riža onesnaženega s škodljivimi težkimi kovinami, je pokazala raziskava, objavljena v reviji New Century. Visoka vsebnost kovin, kot je kadmij, naj bi bila posledica dolgoletnega onesnaževanja okolja zaradi hitrega gospodarskega razvoja Kitajske.

V poročilu o raziskavi so zapisali, da so se zaradi hitre industrializacije na Kitajskem razširili izpusti kemijskih elementov, kot so kadmij, arzen, živo srebro in druge nevarne težke kovine. Te se širijo po zraku in vodi ter onesnažujejo velik del kitajskega ozemlja.

Poročilo o raziskavi se sklicuje na akademske raziskave, ki jih opravljajo od leta 2007, osredotočajo pa se na več podeželskih krajev v bližini rudnikov in industrijskih obratov na jugu Kitajske. Tam naj bi bile zdravstvene težave, kot so kostne bolezni pri starejših, vedno pogostejše.

Znanstvenik na univerzi za kmetijstvo v Nandžingu Pan Genxing je povedal, da je stopnja onesnaženosti ponekod še večja. Na nekaterih predelih s kislimi tlemi so preseženo vsebnost kadmija odkrili celo pri 60 odstotkih vzorcev riža.

Visoka vsebnost kadmija naj sicer ne bi povzročala akutnih zastrupitev, možni pa so pojavi različnih bolezni. Najbolj so ogroženi kmetje na onesnaženih območjih, ki živijo pretežno od doma pridelanega riža, je še povedal Pan.

Med žiti je riž sicer najdovzetnejši za onesnaženje s težkimi kovinami, ki jih absorbira prek vode, v kateri se namaka. Predvsem so ogrožena območja v bližini rudnikov svinca, kositra in bakra, še piše v poročilu raziskave. Zapisali so tudi, da Kitajska za zdaj še ni izvedla nobene večje raziskave, ki bi ugotavljala vpliv onesnaženja na zdravje ljudi.