V kongresu hvalili slovensko potico in vino

»... miislim, da nam gre dobro in si lahko privoščim, da sem tri dni zunaj Slovenije.«

Objavljeno
08. februar 2011 11.38
T. L./STA
T. L./STA
WASHINGTON – V ponedeljek so premierja Boruta Pahorja, ki se mudi na obisku v ZDA, prisrčno sprejeli v ameriškem kongresu, kjer so ga pozdravili demokratska senatorja slovenskega rodu Tom Harkin iz Iowe in Amy Klobuchar iz Minnesote kakor tudi demokratska predsednica senatnega pododbora za Evropo Jeanne Shaheen iz New Hampshira in demokratski kongresnik iz Ohia Dennis Kucinich.

Tudi o potici in vinu

Sprejem je potekal večinoma za zaprtimi vrati, za kratek čas pa so povabili tudi novinarje, ki so lahko od Klobucharjeve slišali pohvale na račun slovenske potice, ki jo pečejo tudi na severu Minnesote, s katero postreže obiskovalcem svoje pisarne.

Harkin je hvalil slovenska vina, malce resneje pa tudi državo Slovenijo, ki jo je opredelil, kot veliko prijateljico ZDA, veliko stabilizacijsko silo na Balkanu, ki so ji uspeli »fantastični« dosežki na področju razminiranja. Pri tem je dejal, da bodo v senatu še naprej podpirali Mednarodno ustanovo – fundacijo za razminiranje in pomoč žrtvam min (ITF). Premier se je zahvalil za gostoljubje in dejal, da mu je v čast in zadovoljstvo biti med prijatelji.

Pahor: Regija Zahodnega Balkana čim prej v Nato in EU

Obisk je po njegovih besedah namenjen napredku dobrih dvostranskih gospodarskih in političnih odnosov. Glede Zahodnega Balkana je dejal, da si Slovenija prizadeva pomagati po najboljših močeh, in dodal, da so ZDA pomagale pri dogovoru s Hrvaško glede vprašanja meje, ki je pomemben za stabilnost na Balkanu. Pahor si želi, da se občutljiva regija Zahodnega Balkana čim prej pripravi za vstop v Nato in EU. Sam kot član Sveta EU vidi nekakšno utrujenost pri nekaterih državah EU glede širitve, vendar skuša Slovenija prepričati druge, da je širitev potrebna, evropska perspektiva za Zahodni Balkan pa zelo pomembna.

Kriza je, vendar nam gre dobro

»Kot vse druge države EU, se tudi mi ubadamo z gospodarsko krizo, vendar mislim, da nam gre dobro in si lahko privoščim, da sem tri dni zunaj Slovenije. To je moja najdaljša pot na tuje, odkar sem premier,« se je pošalil Pahor in dejal, da se veseli srečanj v Washingtonu z ameriško poslovno skupnostjo, podpredsednikom Josephom Bidnom in predsednikom Barackom Obamo. To srečanje bo vrhunec Pahorjevega obiska v ZDA.