»V Krškem potrebujemo stresni test«

Zeleni Slovenije pozivajo k javni razpravi o smiselnosti jedrske energije.

Objavljeno
15. marec 2011 09.17
Mo. S.
Mo. S.
LJUBLJANA – Ob jedrski krizi na Japonskem se tudi marsikateri Slovenec sprašuje, kako je z jedrsko elektrarno Krško (JEK). Možnost, da bi se katastrofa takšnih razsežnosti zgodila tudi pri nas, so strokovnjaki sicer že ovrgli, kljub vsemu pa Zeleni Slovenije opozarjajo na potrebo po sprožitvi široke javne razprave, v okviru katere bi se naši državljani opredelili, ali želijo jedrsko energijo ali takšno iz obnovljivih virov.

Po njihovem mnenju potrebujemo načrt za tri do štiri desetletja naprej. Štiri milijarde evrov za načrtovani drugi blok JEK lahko porabimo bolj racionalno, z vlaganji v obnovljive vire energije in učinkovito rabo energije.

Stresni test v vseh jedrskih elektrarnah

»Potres na Japonskem in morebitne posledice lahko ogrozijo ves svet. Zato pozivamo slovensko vlado, da sproži postopke, ki bodo omogočili, da se s to problematiko sooči tudi Evropska komisija. Jedrska varnost, povezana z delovanjem jedrskih elektrarn, je gotovo skrb in odgovornost celotne Evrope. Torkov sestanek jedrskih organov na ravni EU bo za to problematiko prava priložnost in pričakujemo predlog ustreznih ukrepov. Pravico do varnosti moramo zagotoviti Evropi in svetu. Zato potrebujemo stresni test za JEK in za vse evropske nuklearke. To zahtevo je po našem mnenju treba po OZN razširiti na vse države sveta, in to čim prej,« je zapisal predsednik Zelenih Slovenije Vlado Čuš.

Ob tem pozdravlja odločitev Nemčije in Švice, ki sta svoje jedrske načrte začasno zaustavili. Tudi druge države bi morale s testi preveriti varnost v svojih nuklearkah, Čuš pa poudarja, da bi morala biti na tak ukrep pripravljena tudi slovenska vlada. Skeptičen je, ker še nismo našli rešitve za odlagališče jedrskih odpadkov, kljub temu da se z njimi ukvarjamo že 30 let. Če bi v ceno jedrske energije všteli vse stroške, povezane z varnostjo, skladiščenjem ali predelavo radioaktivnih odpadkov, ne bi bila konkurenčna.

Čas je za OVE

V obdobju 2020–2030 poteče življenjski rok polovici jedrskih elektrarn na evropskem območju. Zeleni pozivajo, naj atomskemu lobiju rečemo ne in se osredotočimo na obnovljive vire, kot so sonce, voda (tudi geotermalna) in veter.