V Libijo odhaja evropska misija

O ukrepanju proti Gadafiju potekajo intenzivni pogovori.

Objavljeno
14. marec 2011 21.54
Mo. S./STA
Mo. S./STA
BRUSELJ, BENGAZI – Evropska unija (EU) je poslala misijo v Bengazi na vzhodu Libije, ki ga nadzorujejo uporniki režima Moamerja Gadafija, so sporočili iz kabineta visoke zunanjepolitične predstavnice EU Catherine Ashton.

Misija naj bi v Bengaziju zbrala informacije in ocenila položaj, da bi v EU lahko lažje načrtovali odzive na krizo v Libiji. Voditelji članic EU so v petek napovedali proučitev vseh potrebnih možnosti za zaščito civilistov, med možnosti pa naj bi bila tudi uvedba območja prepovedi letenja nad Libijo, kar je sicer v soboto Varnostnemu svetu Združenih narodov uradno predlagala Arabska liga.

O položaju v Libiji se je v Parizu s francoskim predsednikom Nicolasom Sarkozyjem pogovarjala tudi ameriška državna sekretarka Clintonova, ki je napovedala, da se bo sestala s predstavniki libijske opozicije. To bo prvo srečanje na tako visoki ravni med ZDA in uporniki proti Gadafijevemu režimu.

Sarkozyjeva administracija se je sicer prejšnji teden že odločila, da prizna narodni svet upornikov za edinega legitimnega predstavnika Libije. V ZDA so pri stikih z uporniki še precej previdni, čeprav so že zelo zaostrili odnose z Gadafijevim režimom. Prav tako so v ZDA še vedno precej previdni glede morebitne uvedbe območja prepovedi letov nad Libijo, medtem ko Francija zamisel odločno podpira.