V paničnem begu na shodu več mrtvih

Shod je potekal na prenapolnjenem štadionu.

Objavljeno
13. februar 2011 09.16
Ma. F./STA
Ma. F./STA
ABUJA – Na sobotnem predvolilnem shodu na jugu Nigerije, ki so ga pred aprilskimi predsedniškimi volitvami pripravili privrženci nigerijskega predsednika Goodlucka Jonathana, je izbruhnilo panično prerivanje. Ubitih je bilo najmanj 11 ljudi, še okoli 30 je bilo ranjenih. Shod je potekal na prenapolnjenem štadionu.

Predsednik Jonathan je že odredil preiskavo incidenta v mestu Port Harcourt in ga označil kot nesrečen in obžalovanja vreden dogodek. »Žalujem s tistimi, ki žalujejo,« je še sporočil predsednik, ki sam prihaja z juga Nigerije, najštevilnejše afriške države.

Panika je po navedbah očividcev izbruhnila, potem ko je neki policist streljal v zrak, s čimer je skušal pomiriti veliko množico, ki se je po predsednikovem govoru prerivala pri glavnem izhodu s prenapolnjenega štadiona. Namesto da bi ljudi pomiril, pa je policist povzročil paniko, saj so ljudje nato skušali zbežati skozi ozke stranske izhode.

Predsednik Jonathan, čigar Ljudska demokratska stranka (PDP) je po obnovi civilne vlade v Nigeriji leta 1999 zmagala na vseh predsedniških volitvah doslej, je favorit aprilskih volitev. Pritisk, da morajo biti tokratne volitve kredibilne, potem ko so več prejšnjih volitev zaznamovali nasilje in prevare, je sicer velik.