V ponedeljek o usodi referenduma

Ustavni sodniki bodo objavili svojo odločitev, neuradno referenduma ne bodo prepovedali.

Objavljeno
13. marec 2011 17.53
S. N./STA
S. N./STA
LJUBLJANA – Ustavni sodniki bodo v ponedeljek ustno in hkrati uradno razglasili svojo četrtkovo odločitev glede zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. Po neuradnih podatkih, ki so zaokrožili po sprejetju odločitve, bo sodišče referendum dovolilo.

»To je bila ena najtežjih odločitev ustavnega sodišča doslej,« je dejal nekdanji ustavni sodnik Lojze Ude. »Govorilo je namreč o vprašanju dopustnosti referenduma o nekem sistemskem zakonu, katerega izvršitev po mnenju številnih ekonomistov pomeni tudi pogoj za gospodarsko reformo,« je dejal.

Stroka si je bila edina, da bo sodišče le težko preprečilo referendum o pokojninski reformi, zato Ude meni, da ustavno sodišče ne more prepovedati referenduma.

Po mnenju Rajka Pirnata s katedre za upravno pravo na pravni fakulteti v Ljubljani bi ustavno sodišče lahko preprečilo referendum v primeru ocene, da bi katera koli od izglasovanih referendumskih odločitev lahko imela protiustavne posledice.

Premier Borut Pahor v četrtek na novinarski konferenci po seji vlade ni želel ugibati o odločitvi ustavnega sodišča glede referenduma. Zatrdil pa je, da jo bo spoštoval.

Če referendum bo in bo zakon na njem zavrnjen, DZ eno leto ne bo smel sprejemati zakona z enako vsebino.