V Sloveniji smo varni

Prednostna naloga slovenske policije je boj proti organiziranemu kriminalu.

Objavljeno
10. februar 2011 18.47
Mo. S.
Mo. S.
LJUBLJANA – Policija je sporočila, da je Slovenija v družbi najvarnejših držav v Evropski uniji pri vseh oblikah primerljive kriminalitete, ki najbolj vplivajo na občutek varnosti ljudi.

Med letoma 2002 in 2010 je obravnavala več kot 2400 kaznivih dejanj z elementi organizirane kriminalitete, največ s področja tihotapljenja prepovedanih drog, ljudi in orožja. Obremenjenost države z organiziranim kriminalom je po ocenah Europola majhna, prednostna naloga policije pa je prav boj proti temu. Vsako leto namreč uspešno končajo preiskave več kot 10 mednarodnih organizacij kriminalnih združb, ki se sklenejo z aretacijami njihovih članov.

Kazniva dejanja organiziranih kriminalnih združb preiskujejo v skladu z veljavno kazensko zakonodajo, ob tem pa poudarjajo, da že leta niso obravnavali naročenih, tako imenovenih mafijskih umorov. Tudi sicer s svojimi rezultati dela postajajo opazni v svetu. Med odmevnimi je bila akcija, v kateri so zasegli skupaj 100 ton anhidrida ocetne kisline, predhodne sestavine, ki se uporablja kot reagent pri izdelavi heroina.

Slovenija ima vzpostavljen tudi nadzorni sistem in svoje administrativne nadzorstvene organe, ki v skladu s pravnim okvirom EU in Sveta Evrope preprečujejo pojave ilegalnih finančnih transakcij, povezanih z organiziranim kriminalom ali terorizmom. V okviru vsake preiskave vodi tudi finančne preiskave z namenom ugotavljanja in nadaljnjega zavarovanja premoženja, ki izvira iz kriminalnih dejavnosti.