V Sparu prodajali pokvarjen sir

Čeprav rok uporabe še ni pretekel, je bil sir plesniv.

Objavljeno
02. februar 2011 16.23
R. S.
R. S.
VRHNIKA – V uredništvo smo prejeli fotografije bralca, ki je minuli petek v Sparu na Vrhniki kupoval sir, ki bi bil dober samo za v smeti. Pod folijo, v katero je bil ovit, se je bohotila tiste vrste plesen, ki na sirih ni zaželena. Gnusobo je pravočasno opazil, sir fotografiral in nas obvestil o dogodku. Opozoril nas je, da je bil sir po etiketi sodeč takrat še uporaben, čeprav je bil na prodajni polici že dva tedna.

Spar: reklamirajte!

Predstavnica Spara nam je pojasnila, da se izjemoma lahko zgodi, da osebje spregleda takšen neustrezen izdelek, vendar pa jih redno pregledujejo. Kupce, ki bi opazili kaj podobnega, poziva k reklamaciji, saj tako lahko interno ukrepajo: dodatno pregledajo police in skladišča ter se obrnejo na dobavitelja.

Stroka: plesni zelo strupene!

Plesni na hrani so zelo strupene zaradi tako imenovanih mikotoksinov. Ti uničujejo jetra, ledvice, pljuča in živčevje ter slabijo imunski sistem. Obstaja tudi sum, da povzročajo raka.

Če se pojavi plesen na živilih, jo smemo odstraniti in pri tem še velik del na videz nepokvarjene hrane le, če gre za marmelade z več kot 50 odstotki sladkorja, kompakten, po navadi ržen kruh ali trdi sir.

Zavreči moramo vsa plesniva živila, kot so mleko in vsi mlečni izdelki (razen omenjenega trdega sira), sadje, paradižnik in marmelade, ki imajo manj kot 50 odstotkov sladkorja (dietne marmelade). Zavržemo tudi vse oreščke, četudi je plesen vidna le na lupini, opozarja strokovnjakinja mag. Edith Jošar in dodaja, da niti toplotna obdelava ne uniči mikotoksinov.