V zadnjem četrtletju 81.000 brezposlenih

Slovensko gospodarstvo sicer raste, a počasnje od povprečja v EU.

Objavljeno
28. februar 2011 13.12
T. L./STA
T. L./STA
LJUBLJANA – V Sloveniji je po anketi o delovni sili stopnja brezposelnosti v zadnjem četrtletju lani znašala 7,8 odstotka, je objavil državni statistični urad. Stopnja anketne brezposelnosti za moške je znašala 7,9 odstotka, za ženske pa 7,6 odstotka. Anketa o delovni sili temelji na mednarodno usklajenih opredelitvah Mednarodne organizacije za delo (ILO) in Eurostata.

V zadnjem četrtletju lani je bilo v Sloveniji od skupaj 2,049 milijona prebivalcev aktivnih 1,045 milijona prebivalcev, od tega delovno aktivnih 963.000, brezposelnih pa 81.000. Delovno aktivnih je bilo 5000 manj kot v tretjem četrtletju.

Slovensko gospodarstvo raste, a prepočasi

Optimistična pa je novica državnega statističnega urada, da se je slovenski bruto domači proizvod (BDP) lani realno okrepil za 1,2 odstotka. V zadnjem lanskem trimesečju je bila gospodarska rast v četrtletni primerjavi 0,6-odstotna, v medletni pa 2,1-odstotna.

Sicer se je gospodarska dejavnost v Sloveniji lani pričakovano okrepila, a je bila 1,2-odstotna rast bruto domačega proizvoda (BDP) počasnejša od povprečja v območju evra, ki je bilo pri 1,7 odstotka, pa so se na podatke o gibanju BDP odzvali v Uradu vlade za makroekonomske analize in razvoj (Umar).