V Zagrebu ljudje na ulice še enkrat v nedeljo

V hrvaški prestolnici je včeraj protestiralo okoli 10.000 ljudi.

Objavljeno
05. marec 2011 12.08
Šp. S.
Šp. S.
ZAGREB – Po središču največjega hrvaškega mesta je včeraj korakalo okoli 10.000 protivladnih protestnikov, ki so se nato odpravili še proti vladnim in strankarskim inštitucijam. Gre za proteste, ki so jih minuli teden sprožili na spletni družbeni mreži facebook. Večinoma mladim protestnikom so se pridružili tudi voditelji nekaterih sindikatov in opozicijski politiki, ki zahtevajo takojšnji odstop premierke Jadranke Kosor in njene vlade.

Protestnike je zvečer nagovoril tudi poslanec opozicijske Hrvaške demokratske zveze Slavonije in Baranje Dinko Burić, ki je tudi v saboru eden najglasnejših kritikov vlade. Po nagovorih so se protestniki napotili do policijske blokade, ki ovira dostop do poslopja vlade, nato pa do glavnega sedeža HDZ. Vzklikali so protivladne slogane, pogosto tudi vulgarne, in policistom, ki so stražili poslopje, delili oljčne vejice.

Policija je poročala, da je ponoči aretirala sedem ljudi. Peterica je bila pridržana zaradi motenja miru, druga dva pa sta nosila s seboj nevarne predmete in tako ogrožala varnost ljudi.

Na facebooku so za danes proteste napovedali tudi v nekaterih drugih hrvaških mestih, v Virovitici, Varaždinu, Slavonskem Brodu, Zadru, Koprivnici, Splitu, Osijeku in na Reki. Demonstracije v Zagrebu bodo vnovič v nedeljo.