Več spletnih napadov, manj nezaželene elektronske pošte

Za širjenje zlonamernih vsebin spletni zlikovci uporabljajo tudi facebook in twitter.

Objavljeno
22. februar 2011 15.24
Mi. S./STA
Mi. S./STA
LJUBLJANA – Organi pregona, razvijalci in drugi strokovnjaki so obseg nezaželene elektronske pošte uspeli zmanjšati s kampanjo, ki je pripomogla k ukinitvi takoimenovanih botnetov – prikritih omrežij računalnikov, okuženih z zlonamerno kodo, ki jih spletni prevaranti uporabljajo za pošiljanje neželenih ali zlonamernih vsebin, so sporočili iz ruskega podjetja Kaspersky Lab.

V družbi ugotavljajo, da so mala in srednje velika podjetja prenehala uporabljati nezakonitih oglaševalskih metod, tako da je to početje zdaj mogoče pripisati izključno prevarantom in distributerjem lažnih in nezakonitih izdelkov.

Med neželeno pošto v angleškem jeziku so prevladovale vsebine o zdravilih in z zdravjem povezanimi storitvami, v porastu pa so tudi druge vrste neželenih vsebin, predvsem oglaševanje spletnih igralnic in strani s pornografskimi vsebinami.

Spletnih napadov kar za osemkrat več kot 2009

Število spletnih napadov se je lani močno povečalo – sistem nadzora in hitrega odzivanja je zaznal več kot 580 milijonov spletnih napadov na računalnike, kar je skoraj osemkrat več kot leta 2009.

Porast pojasnjujejo z razširjenostjo tehnologij, ki hekerjem dovoljujejo, da na računalnike uporabnikov, ki obiščejo okužene spletne strani, avtomatsko in brez njihove vednosti naložijo zlonamerne programe.

Hekerji v svoj prid izkoriščajo socialna omrežja

Drugi najbolj pogosto uporabljen kanal za širjenje zlonamernih vsebin so tako imenovana omrežja peer-to-peer, spletni kriminalci pa izkoriščajo tudi popularni socialni omrežji facebook in twitter. V Kaspersky Labu ocenjujejo, da se bo število napadov prek socialnih omrežjih še povečevalo.

Novost, ki se je lani prvič pojavila, so zlonamerni progami, ki ciljajo na iphone in operacijski sistem android. Doslej sicer niso ugotovili varnostnih incidentov, povezanih z iphoneom, pričakujejo pa, da se bo možnost mobilnih varnostnih groženj v prihodnje povečala.