Vedno več napadov šakalov

Te divje živali niso slovenska avtohtona vrsta, k nam so verjetno prišli iz Istre.

Objavljeno
05. marec 2011 12.21
Mi. S./STA
Mi. S./STA
NOVA GORICA – V Posočju je vse več šakalov, je povedal vodja odseka za gozdne živali in lovstvo tolminske enote Zavoda za gozdove Iztok Koren. V lanskem letu so opazovali družino petih živali, glede na opažanja v začetku letošnjega leta in razširjenost pa predvidevajo, da je šakalov trenutno vsaj 10.

V lanskem letu so zabeležili 26 napadov šakalov na drobnico, povzročeno je bilo za 6000 evrov škode. V letošnjem letu pa šakali še niso napadli. Sicer pa je bilo v lanskem letu največ škode zaradi napadov medvedov – drobnico so napadli kar 38-krat in s tem povzročili za 11.000 evrov škode. Sedem napadov naj bi povzročil ris, škoda pa je ocenjena na 1200 evrov. Kot je še povedal Koren, lani na Severnoprimorskem niso zabeležili nobenega napada volkov.

Načeloma se živali prestrašijo človeka in se mu raje umaknejo, če le imajo čas in možnost. Če se človeku divja žival približa, je lahko bolna in se zato čudno vede, zato Koren poziva, naj se obiskovalci narave takim živalim raje umaknejo in o dogodku obvestijo gozdne čuvaje.