Velika nagrajenca dirigent Nanut in pesnik Košuta

Nagrade sklada je dobilo šest ustvarjalcev.

Objavljeno
08. februar 2011 08.46
P. P.
P. P.
LJUBLJANA – V Cankarjevem domu so na predvečer državnega praznika podelili najvišja državna priznanja v kulturi, male in velike Prešernove nagrade. Prešernovi nagradi sta dobila dirigent Anton Nanut in pa pesnik Miroslav Košuta.

Izbor pesmi iz Košutove zakladnice so na odru Gallusove dvorane recitirali dramski igralci Lučka Počkaj, Barbara Cerar in Janko Petrovec, v videoprispevku pa je njegove verze prebirala doajenka slovenskega teatra Štefka Drolc.

Drugi letošnji veliki Prešernov nagrajenec, dirigent Anton Nanut, se je za priznanje zahvalil v svojem slogu, z manjšim koncertnim vložkom. Pod Nanutovo taktirko so simfoniki odigrali skladbo ruskega skladatelja Mihaila Glinke z naslovom Ruslan in Ljudmila.

Šest nagrajencev Prešernovega sklada

Nagrajence Prešernovega sklada so na proslavi predstavili z videoportreti. Letošnjimi nagrajenci so: igralka Janja Majzelj, pisatelj Emil Filipčič, glasbenik Zlatko Kaučič, oblikovalec Jure Miklavc, tenorist Branko Robinšak in ilustratorka Lilijana Praprotnik Zupančič.

Proslavo je režirala Neda Rusjan Bric

Proslavo z naslovom L'art pour l'artiste – Umetnost umetniku je zasnovala scenaristka in režiserka Neda Rusjan Bric. V preobleki grškega boga gora in gozdov Satira jo je povezoval Blaž Šef. Soustvarjalci prireditve so bili avtorica videoportretov Jasna Hribernik, skladatelj Aldo Kumar, scenografa Rene Rusjan in Boštjan Potokar, kostumografinja Barbara Stupica in koreograf Ivan Peternelj.