Velike zamude pri dostavi poštnih paketov v ZDA

Pošta Slovenije obvešča stranke, da prihaja do zamud pri dostavi pošte v ZDA.

Objavljeno
13. februar 2011 10.17
Ma. F./STA
Ma. F./STA
MARIBOR – Pošta Slovenije obvešča stranke, da zaradi varnostnih ukrepov, ki so jih zaradi terorističnih groženj decembra lani uvedle ameriške oblasti, prihaja do zamud pri dostavi pošte v ZDA. Zamujajo paketi s storitvijo prednostno, ki jih morajo namesto z letalom pošiljati z ladjo, zato dostava traja okoli tri tedne namesto običajnih pet dni.

Kot je pojasnil direktor sektorja za mednarodne odnose na Pošti Slovenija Marjan Osvald, do zamud prihaja, ker je ameriška uprava za varnost v prometu (TSA) 9. decembra 2010 uvedla strožji nadzor nad poštnimi pošiljkami.

Med drugim morajo letalski prevozniki, ki prevažajo pošto, individualno skenirati vse pakete, težje od 500 gramov. To povzroča velike težave, zato se je večina evropskih pošt odločila, da pošto namesto tega dostavljajo z ladijskim prometom. Ladje tovorijo pošiljke iz Hamburga v New York in za to seveda porabijo več časa kot letala.

To sicer ne velja za pošiljke s hitro pošto, kjer še vedno uporabljajo letala in so zato dostavljene brez zamud. Zamud tudi ni pri pisemskih pošiljkah, ki jih na zahodni obali ZDA lahko še vedno vročijo najkasneje v petih dneh, je pojasnil Osvald.

Omenjeni varnostni ukrepi ZDA za zdaj veljajo do 10. marca in jih enkrat mesečno obnavljajo. Zato na Pošti Slovenija ne morejo z gotovostjo reči, kdaj bo promet s paketi lahko ponovno normalno stekel. Uporabnike zato prosijo za razumevanje in pojasnjujejo, da imajo takšne težave vse pošte v EU.