Veliko odpuščanje na Jesenicah

Zmanjšanje števila zaposlenih v Acroniju kljub povečanemu vlaganju.

Objavljeno
04. februar 2011 16.13
Mo. S./STA
Mo. S./STA
JESENICE – Vodstvo in sindikati jeseniškega Acronija so sklenili dogovor glede nadaljnjega zmanjševanja števila zaposlenih. Tako naj bi vsako četrtletje sproti ugotavljali, koliko sodelavcev bi lahko zapustilo podjetje, jasno pa je, da se število zaposlenih ne bo zmanjšalo za 269, temveč za največ 168 z upokojevanjem in iztekom pogodb za določen čas, je pojasnil direktor Slavko Kanalec.

Redno ali predčasno naj bi se tako upokojilo 98 zaposlenih, prav tako pa vsi zaposleni za določen čas ne bodo dobili podaljšanja. Cilj, ki je 1226 zaposlenih (konec leta 2010 jih je bilo 1394), bi tako radi dosegli še letos. »Sindikat Neodvisnost je zadovoljen, da je prišla številka na dan in upam, da se ne bo čez nekaj mesecev spet iskalo viškov,« je poudaril predsednik omenjenega sindikata v Acroniju Klemen Drobič. Povedal je, da se bo sindikat strinjal z zmanjšanjem števila zaposlenih, vendar samo z redno in predčasno upokojitvijo.

Predsednik sindikata SKEI v podjetju Marjan Žurman pa je pojasnil, da so sklenili dogovor, da vseh 84 zaposlenih za določen čas Acroni ne bo odpustil, saj jih potrebuje v proizvodnji, kjer so potrebe visoke. Kalanec meni, da je januarski uspeh, ko so imeli rekordno prodajo 31.000 ton, rezultat investicij, modernizacije in napora vseh zaposlenih. Prav tako poudarja, da ima kolektiv veliko znanja, izkušenj in močno pripadnost podjetju.

Cilji so visoki

V Acroniju sicer nadaljujejo vlaganja v posodobitev proizvodnje. Potem ko so lani za naložbe namenili 17 milijonov, letošnji načrti predvidevajo naložbe v višini 30 milijonov evrov. Lani so prodali 283.000 ton izdelkov in ustvaril 368 milijonov evrov prihodkov, kar je precej več kot leto prej. Letos nameravajo za svoje izdelke iztržiti 483 milijonov evrov, kar pomeni 18-odstotno rast v primerjavi z lanskim letom. Poleg dobička naj bi se zvišala še dodatna vrednost na zaposlenega, letos naj bi bila 60.000 evrov, kar je z vidika Slovenije zelo visoko, je še pojasnil Kalanec.