Vidic ustrelil Cico, potem še sebe

Motiva za streljanje, v katerem je bil ranjen tudi sin pokojne Veljan Kovačič, še niso odkrili.

Objavljeno
18. februar 2011 20.01
Mihael Korsika
Mihael Korsika
LJUBLJANA – Novomeški kriminalisti so tudi uradno potrdili, da sta bila umor 57-letne Olge Kovačič - Cice v Zalogu in smrt 60-letnega podjetnika Staneta Vidica v Drgančevju povezana dogodka. Po navedbah novomeških kriminalistov je 32-letnik (op. a. Veljan Kovačič) na Prešernov dan nekaj čez pol četrto uro popoldne poklical tamkajšnji operativno-komunikacijski center. Povedal je, da ga je v kraju Češča vas (pozneje je bilo ugotovljeno, da gre za kraj Zalog) s pištolo ustrelil znanec, da je ustrelil tudi njegovo mamo, nato pa se je odpeljal. Slabo uro zatem pa je bila Policijska uprava Novo mesto obveščena, da na dvorišču podjetja v Drgančevju pri Novem mestu leži moški, ki ne kaže znakov življenja.

Motiv še ni znan

»Z zbiranjem obvestil in na podlagi ugotovitev pri ogledih krajev dejanj tako v Zalogu kot v Drgančevju je bilo ugotovljeno, da sta dogodka med seboj povezana,« je na novinarski konferenci povedal vodja sektorja novomeške kriminalistične policije Roman Kržan. Kriminalisti so tako zdaj potrdili prejšnje neuradne informacije, da se je Vidic okoli treh popoldne pripeljal v naselje pri Novem mestu ter se oglasil pri Kovačiču. »Po krajšem pogovoru so se 60-letnik v svojem vozilu, 32-letni moški in 57-letnica pa v svojem odpeljali iz naselja v Zalog, kjer je imel prvi v lasti poslovni objekt. V objektu je s pištolo poskušal umoriti moškega, ki je po streljanju pobegnil iz objekta. Nato je z isto pištolo umoril 57-letno žensko,« so ugotovili kriminalisti.

Že takoj po dogodku je v javnost prišla informacija, da si je Vidic v Drgančevju sam vzel življenje, kar je potrdila tudi kriminalistična preiskava. Zaradi popolne razjasnitve dogajanja je preiskovalna sodnica odredila obdukcijo, medtem ko so kriminalisti v nacionalni forenzični laboratorij poslali najdeno pištolo in druge zavarovane sledi. Ob tem je policija opravila pogovore s kar 57 ljudmi. Celotna preiskava pa še ni končana, saj policija nadaljuje aktivnosti za popolno pojasnitev motiva in vzrokov, ki so bili povod za tragično dogajanje na Prešernov dan. Vzroka za streljanje policija še ni odkrila.

Že kmalu po obeh tragičnih dogodkih se je začelo govoriti, da je v tej zgodbi še četrti udeleženec. S tragedijo podjetnika Staneta Vidica, Olge Kovačič - Cice in Veljana Kovačiča naj bi bil povezan tudi Anton Marinko, do lanskega poletja župnik v Prečni. Veljan naj bi izsiljeval župnika, ki naj bi mu (pod grožnjami) dal ali posodil 190.000 evrov, kar naj bi raziskovalo tudi tožilstvo. Kovačič je pet dni po streljanju spregovoril za Slovenske novice in zanikal, da bi izsiljeval župnika. Ob tem pa je potrdil, da mu dolguje 190.000 evrov.

VEČ V TISKANI IZDAJI SLOVENSKIH NOVIC: Župnik molči in piše pisma