Vlada z referendumom manipulira

Takšnih dejanj ministrstva in vlade smo navajeni, pravi Marko Funkl.

Objavljeno
11. marec 2011 12.58
K. K.
K. K.
LJUBLJANA – Ministrstvo za delo manipulira s podatki in ne spoštuje rokov referendumske kampanje, so ogorčeni v Gibanju za dostojno delo in socialno družbo.

Goljufajo pri rokih

Referendumska kampanja se uradno začne šele danes, ministrstvo pa je na račun davkoplačevalcev že pred mesecem upokojenkam in upokojencem kot vloženko v njihovem glasilu pošiljala zloženke z zavajujočim hvalospevom o zakonu o malem delu, so ogorčeni v gibanju. Ministrstvo po njihovem zavaja tudi z gradivom, ki so ga pripravili na spletni strani in ga bodo zdaj vztrajno ponavljali.

Gradivo naj umaknejo

V gibanju v nadaljevanju kampanje pričakujejo umik vsebine in negativne kampanje ministrstva, v okviru katere se bodo nadaljevali posredovanje zavajajočih informacij, napadi na študentsko organiziranost in manipuliranje s potezami študentskih servisov izpred pet in več let. Z ministrstva odgovarjajo, da so v zadnjem letu izdali več publikacij na različnih področjih (sociala, pokojnine, malo delo, zaposlovanje, revščina ipd.), s katerimi želi javnosti predstaviti učinke nove predlagane ali sprejete zakonodaje »v tem pogledu zloženka o malem delu v nobenem pogledu ne predstavlja odstopa od ustaljenih praks obveščanja javnosti«.

Manipulacija s statistiko

Ministrstvu očitajo celo »spretno manipulacijo s statistikami, predvsem glede zaposlovanja mladih«. Pojasnjujejo, da je bilo v Sloveniji januarja letos 11.576 prijavljenih brezposelnih oseb v starosti od 18 do 25 let, pri čemer je vseh registriranih brezposelnih 115.132. Na tem mestu je ministrstvo uporabilo starostno skupino šolajoče se mladine, ki ni prijavljena na zavodu za zaposlovanje. Starostno skupino mladih od 26 do 30 let, ki več ne študira, saj so to mladi brezposelni, iskalci prve redne zaposlitve in tudi dejansko nezaposleni, pa je gladko izpustila iz statistik, četudi jih je bilo januarja 2011 kar 17.283. »Zavajanje in manipulacija s številkami v kampanji sta nesprejemljivi. To je nespoštljivo dejanje do vseh državljank in državljanov, ne samo našega gibanja, saj zavajajo celotno javnost,« je dejal predsednik Gibanja Marko Funkl in dodal: »Mi smo tega že vajeni, saj smo tovrstnega manipuliranja in zavajanja deležni že od začetka priprave zakona o malem delu.« Po prepričanju gibanja je tudi podlaga za zakon o malem delu zgrajena na nerealnih in zavajujočih temeljih, kar dokazuje tudi dejstvo, da ministrstvo ni naredilo ali pa si ne upa objaviti projekcije učinkov, ki je za vsak zakon ključen dokument.

Ministrstvo: ni res

Z ministrstva za delo so nam na Funklove očitke odgovorili s pojasnili, da »pri pripravi gradiv uporabljajo preverljive in objektivne podatke, ki jih tudi z morebitnimi metodološkimi dejavniki, ki vplivajo na objavljene podatke«. Ministrstvo po njihovem nikjer ni trdilo, da gre za celotno mladinsko populacijo, temveč je jasno navedlo, da gre za starostno skupino med 18 in 25 letom, ki je glede na obravnavano temo tudi najbolj reprezentativna. Večinska populacija, na katero se nanašajo učinki malega dela in trenutnega študentskega dela, se pač nahaja znotraj statistično uveljavljenega segmenta mladih med 18 in 25 letom. Hkrati pa ta kategorija izhaja iz definicije »mladine«, kot so jo oblikovali Združeni narodi leta 1985 (v mednarodnem letu mladih), kjer prištevajo med mlade vse, ki so stari od 15 let do zaključenega 24. leta starosti. Sicer pa so aktualni podatki o brezposelnosti v Sloveniji javno objavljeni tudi na spletnih straneh Zavoda RS za zaposlovanje, kjer so na voljo vsem, ki jih zanimajo.

Manipulacij bo še več

Ob zavajanju in manipuliranju s podatki so v gibanju pripravljeni tudi na drugi del negativne kampanje in umik od vsebine. Ministrstvo in predstavniki vladajoče SD so namreč že na vseh okroglih mizah, kamor v veliki večini primerov nasprotnikov zakona sploh niso povabili (tako si namreč ministrstvo predstavlja socialni dialog), nenehno blatili avtonomno študentsko organiziranje in omenjali poteze študentskih servisov izpred pet in več let. V Gibanju so prepričani, da je to odmikanje od vsebine, saj je jasno, da bo zakon težko zagovarjati.


V Gibanju za dostojno delo in socialno družbo so dobro pripravljeni na 30 dni zahtevne kampanje proti zakonu o malem delu, o katerem bomo volivke in volivci odločali 10. aprila 2011. »Naše akcije bodo neagresivne, inovativne in informativne narave ter osredotočene na teren, saj smo prepričani, da bomo neposredno med ljudmi veliko več dosegli kot ministrstvo in vlada z neverodostojnimi TV-oglasi,« je poudaril Funkl. Ob tem iz gibanja pozivajo vse, ki bi želeli kakor koli pomagati pri kampanji, da se oglasijo po elektronski pošti.

Na odgovore ministrstva za delo čakamo ...