Čisto vaša oaza

Obsežna prenova ne bo potrebna.

Objavljeno
28. oktober 2011 11.18
Posodobljeno
29. oktober 2011 07.00
M. F.
M. F.

Včasih bi se vam nadvse prilegla sprostitev v negovalnem centru, kjer bi si privoščili savno, masažo in še kaj. A žal vam čas ali finančne zmožnosti teh užitkov ne dopuščajo. Pa ste kdaj razmišljali, da nekaj zase lahko naredite tudi v svojem domu? Za to ne bo potrebna obsežna prenova, povsem preprosto ga namreč lahko spremenite v lastno toplično (spa) oazo. Vse, kar potrebujete, je malce prostega časa, kopalnico s kadjo, nekaj preparatov, dišav in topel napitek.

Pijača

Sproščanje se začne z lahkimi napitki. Ti pomirijo um ter telo in hkrati omogočajo njuno razstrupljanje. Zeliščni čaji delujejo pomirjujoče, sveži sadni sokovi pa poživljajo duha. Dobra izbira je tudi običajna voda, ki ji dodate malce limoninega soka.

Parna kopel

Napolnite kad z vodo. Ta naj bo tako topla, da se bo v kopalnici razširila para. Dodajte ji eterično olje ali kopel po izbiri, za popolno ugodje pa kopalnico še dodatno segrejte, vendar pred sproščanjem gretje obvezno izklopite. Topla voda bo sprostila mišice, vlažni zrak pa bo odprl pore in olajšal njihovo čiščenje. Že po 15 minutah boste začutili blagodejne učinke. Telo očistite z grobo rokavico ali snovjo za piling. V hladnejših dneh vroča kopel res ni priporočljiva, a zgolj občasno sporščanje v njej bo gotovo imelo več koristi kot škode.

Olja

Vrhunec domačega razvajanja so masaže z oljem. Izberite sivkino. Natrite si z njim telo in ga nežno masirajte. Seveda bi bilo idealno, če bi to namesto vas počel kdo drug. Če ne gre drugače, bodite sami svoj maser. Po masaži na obraz nanesite masko in si spet privoščite napitek, usedite se na udoben stol, zaprite oči in se z mislimi podajte na priljubljen kraj.

Celotno vzdušje

Da boste učinek sproščanja še povečali, si prižgite nekaj dišečih svečk ali v posodice nasujte suho dišeče cvetje. Seveda ne pozabite niti na primerno glasbo. Naj bo mirna instrumentalna in ne preglasna. Naj nežno boža vaše čute ...