Kaki: darilo pozne jeseni

Trpek okus izgine po približno dveh tednih, takrat veselo posezite po njem

Objavljeno
30. oktober 2011 11.15
Posodobljeno
01. november 2011 06.00
M. F.
M. F.
Med vožnjo po Goriškem, Vipavskem in južneje proti morju se v tem letnem času ponuja čudovit prizor: povsod ob cesti nas pozdravljajo visoka drevesa, polna bolj ali manj oranžnih kakijev. »Naberite, saj jih veliko propade. Pri nas se jih naveličamo,« pravi prijazna gospa, ko se ne moremo upreti, da ne bi obrali vsaj kakšnega. Res je, ljudje smo pač taki, da tistega, kar imamo, ne znamo ceniti. Tistim, ki drevo kakija ne raste ravno na vrtu za hišo, se ob pogledu nanje velikokrat pocedijo sline.

Pozno jesenski sadež

Kaki se obira konec oktobra in v začetku novembra, ko sadeži dobijo lepo rumeno ali oranžno barvo. Nič ne bo narobe, če ga oplazi prva slana. Vendar pa sadeži večine sort takoj po obiranju niso primerni za uživanje, saj so po okusu trpki. Nasprotno velja le za kakije vrste vanilija, ki so užitni tudi povsem trdi. Druge je najbolje pospraviti v klet, kjer se po približno dveh tednih omedijo. Med jabolki še hitreje, saj ta oddajajo plin, ki sproža zorenje kakija, kivija in podobnega sadja. Če pa bi jih radi shranili za dlje časa, jih spravite v polivinilne vrečke in jih skladiščite pri temperaturi čim bliže 0 stopinjam Celzija. Ob takem shranjevanju se kakijevi sadeži ohranijo tudi dva meseca in več.

Škropljenje je odveč

Zaradi svoje trpkosti kaki skoraj nima škodljivcev, ki bi za boljši pridelek zahtevali uporabo pesticidov. Nekaj škode lahko sicer povzročijo kaparji, sadne muhe ali volnate uši, vendar je škoda tako majhna, da z ekonomskega vidika ne upravičuje uporabo škropiv. Večina teh plodov je torej povsem organsko pridelanih in zato še bolj zdravih.


Bogastvo vitaminov

Najbolje je uživati svežega. Vsebuje veliko provitamina A pa tudi vitamina C, bakra in kalija. Velja za pravo energijsko bombo, saj vsebuje 20 odstotkov sladkorja. Izredno je bogat tudi z vitamini skupine B, vsebuje še magnezij, železo, fluor, baker in jod ter pektin, ki uravnava prebavo. Sto gramov kakija ima približno 77 kalorij. Ker blagodejno vpliva na prebavo in iztrebljanje, pomaga  tudi proti hemoroidom.

Presna marmelada

Sicer pa iz tega sadeža lahko pripravite tudi druge dobrote: zrelemu in zmehčanemu kakiju odstranite lupino in ga dobro zmečkajte. Sladkobo lahko omilite z limonovim sokom. Marmelado spravite v kozarčke in jih hranite v hladilniku, vendar je ne pustite predolgo, saj je popolnoma brez konzervansov. Sicer pa iz kakija lahko skuhate tudi običajno marmelado, vendar pozor: če niste pretirano sladkosnedi, vam morda ne bo teknila.

Sušenje kakijev


Sušite trde plodove, ki sicer še niso »užitni«, torej se še niso umedili. Tanin, ki povzroča trpkost, se med sušenjem razgradi. Narežite jih na rezine in jih posušite v pečici štedilnika ali sušilniku za sadje. Temperatura naj ne bo nad 50 stopinj Celzija, da kakiji ostanejo »živi«. Sušenje je precej dolgo, odvisno od debeline rezin.

In uživajte v sadežu, ki so mu nekoč upravičeno rekli sadež bogov!