Madeži niso nepremagljivi

Odstraniti jih je mogoče s povsem preprostimi triki

Objavljeno
08. november 2011 10.07
Posodobljeno
09. november 2011 17.00
M. F.
M. F.

Ni treba obupati nad vsakim madežem in s priljubljenim kosom garderobe takoj odhiteti v kemično čistilnico. Poglejte si, kako lahko na povsem preprost način odstranite tudi najtrdovratnejše.

Vodka proti znoju

Pripravite mešanico 30 mililitrov vodke in 60 mililitrov vode, prelijte jo v plastenko s pršilnikom in jo nanesite na področja pod pazduho, kjer se zaradi znoja hitro pojavijo zoprni madeži. Ne samo, da bodo ti med pranjem zagotovo izginili, lažje boste odstranili tudi neprijeten vonj.

Gin premaga črno vino

Madeže črnega vina je povsem lahko odpraviti z ginom. Z njim dodobra prepojite umazane dele obleke in jih nato temeljito izperite pod mrzlo vodo.

Dobrodošla žametna krpica

Košček te tkanine uspešno odstrani madeže rdečila za ustnice. Dovolj bo, da jih dobro zdrgnete z žametom. Prav tako učinkovita je tudi krpica iz mikrovlaken, zato ju je priporočljivo vedno imeti v torbici.

Mastne madeže odstrani puder

Otroški puder potresite na del oblačila, kamor je padla mastna hrana, in pustite, da vpije mast, nato pa ga odstranite s ščetko. Namesto pudra lahko uporabite umetna sladila v prahu. Nanesite jih na madež, pustite nekaj časa in prav tako skrtačite. Oba načina sta izjemno učinkovita, ne uporabljajte pa ju pri čiščenju volnenih oblačil.

Kreda proti nečistoči

Bela oblačila boste najlažje očistili s kredo: z njo natrite madež in ga ščetkajte. Črnilo pa lahko premagate z lakom za lase: z njim popršite madež in nato oblačilo operite v pralnem stroju.