Nasveti za čiščenje nakita

Če se na vašem prstanu sveti opal, bo najbolje, da ga očisti strokovnjak.

Objavljeno
12. november 2011 08.52
Posodobljeno
13. november 2011 07.35
M. F.
M. F.

Ob stiku s kožo se na nakitu naberejo kožne maščobe in odmrle celice, pa tudi ostanki kozmetičnih sredstev in celo vodi kamen. Zato potemni in izgubi lesk ter na pogled ni več tako mamljiv. Treba ga je torej očistiti. Univerzalnega načina za čiščenje nakita ni, vsak material zahteva drugačen postopek, mi pa vam razkrivamo, kako vašemu priljubljenemu nakitu povrniti ves njegov sijaj.

Biseri

Porumenele bisere za dve minuti potopite v mlačen vinski kis, nato pa v čisto mlačno vodo. Na mehki brisači pustite, da se osušijo. Lahko si pomagate tudi z raztopino tople vode in nevtralnega mila (najboljše je tisto za dojenčke). V njej bisere namakajte tri minute in jih nato osušite z mehko krpico. Močnejša mila in detergenti jih lahko poškodujejo.

Platina

Platina je izjemno odporen material, ki se ga čisti z vodo, lahko ji dodate kapljico detergenta ali posebnega čistila za zlato.

Baker

Sčasoma izgubi sijaj. Najlaže ga boste očistili z detergentom za posodo. Če pa na njem opazite madeže, jih odstranite z vato, namočeno v kis in sol, nato pa ga do polnega sijaja zdrgnite z limonino skorjo.

Korale

Osvežili jih boste, če jih boste premazali z olivnim oljem. Če  je koralna ogrlica čista, a brez sijaja, jo za nekaj ur postavite v zamrzovalnik.

Srebro

Potemneli srebrni nakit lahko očistite s sokom limone ali ga namočite v vodi, ki ste ji dodali jedilno. Nakit nato do sijaja obrišite z mehko suho krpo ali s koščkom vate. Tudi lesni pepel je odličen za čiščenje srebra. Z njim posujte srebrnino, nato pa ga do sijaja zdrgnite z mehko krpo. Reliefni nakit očistite z mešanico alkohola in otroškega pudra. Mešanico s ščetko utrite v vse vdolbine in nakit na koncu zgladite s krpo.

Zlato

Zlato, ki ima manj kot 18 karatov, potemni. Lahko ga očistite v vodi, ki ste ji dodali malce detergenta za posodo ali nekaj kapljic amonijaka.

Žad in jantar

Najlaže ju boste očistili z alkoholom ali lekarniškim bencinom, po čiščenju pa oba premažite z olivnim oljem. Višek maščobe  odstranite z jelenjo kožo, ki jo odlično vpija in vrača sijaj.

Drago kamenje

Diamanti, safiri in rubini so zelo odporni. Če ste ponosni lastnik katerega od njih, jih očistite s ščetko za zobe, namočeno v vodo z dodanim detergentom. Opali in smaragdi so bolj občutljivi, saj imajo tanke razpokice, v katere prodira voda. Zato jih ne potapljajte vanjo in ne v katera koli drugo čistilno sredstvo. Nasvet, kako jih očistiti, poiščite pri draguljarju.

Slonovina

Čistite jo tako kot zobe: s pasto in ščetko dobro ščetkajte in izperite ter posušite na mehki krpi. Pomagala bo tudi vlažna ščetka, namočena v jedilno sodo. Ta bo odstranila rumenilo, ki se na slonovini sčasoma pojavi.