Neopazna, vendar občutna sprememba

Cene so menda enake, do konca leta še opremski popust.

Objavljeno
05. november 2011 20.58
Posodobljeno
06. november 2011 13.00
Janez Kovačič
Janez Kovačič

Pristop je znan, s tem tudi filozofija – avta, ki gre dobro v promet, ne spreminjaš. Če ga že, ga previdno, premišljeno. Točno tako je prenovljena mazda3. Smiselno.

Mazda3 je za japonsko avtomobilsko hišo kruh in maslo, kot se reče. Doslej so prodali tri milijone vozil, na stari celini več kot 613.000. Dober, kaj dober, kar precej dober rezultat. Zato je tokratna prenova opravljena skoraj diskretno. In če vseh sprememb ne bo mogoče opaziti niti drugi ali tretji hip, naj ne bo panike.

Mazda3 je nekoliko drugačna, znotraj in zunaj

Mazda3 se bo tudi v prenovljeni podobi in vsebini po tem svetu vozila kot petvratna kombilimuzina in kot štirivratna limuzina; zadnja je doslej pri nas navdušila kakšnih 20 odstotkov kupcev. Dimenzijsko je vse ostalo bolj ali manj enako (limuzina je za kakšnih 12 centimetrov daljša), prtljažnik ni pridobil novih litrov volumna (340 oziroma 430 litrov), je pa ugodnejši količnik zračnega upora, kar je (ob nekaterih drugih spremembah) prineslo nekaj manjšo porabo in skromnejši izpust C02. Je pa malenkost drugačen prednji odbijač, zadnje luči so drugače nameščene, novi so blažilniki, spremenili oziroma izboljšali so elektrohidravlični krmilni sistem, hrupa v notranjosti je zaradi temeljitejše zvočne izolacije manj, nova je oblika 17-palčnih platišč ipd. Avto si omislite v osmih barvah karoserije, nova je autumn. Ni malo, je pa precej nevidno, seveda ne neobčutno.

V notranjosti so novi materiali, barve, nova je grafika na večfunkcijskem zaslonu, boljša je berljivost merilnikov, če si boste omislili navigacijo, ki temelji na tehnologiji tomtom, bo njen zaslon postavljen na sredinski del armature in velik prijaznih 5,8 palca. In težko bi rekel, da je udobnost sedenja zadaj kaj večja ali manjša – verjetno je enaka.

Pri motorjih tudi ni vesoljnih sprememb, so pa ti za nekaj odstotkov varčnejši, zaradi manjšega izpusta C02 tudi okoljsko prijaznejši, kar je seveda pohvalno in tudi pričakovano. Dizelska motorja sta dva: 2,2-litrski ima enkrat 136, drugič 110 kW, 1,6-litrski pa 85 kW, ki naj bi s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom porabil vsega 4,3 litra goriva, izpust C02 pa naj bi bil 115 g/km. Bencinskih motorjev je nekaj več. Najmočnejši je 2,3-litrski, ki v izvedbi MPS ponuja radoživih 191 kW, sledi 2,0-litrski agregat s 110 kW in še 1,6-litrski, ki ima 77 kW in povprečno porabo goriva 6,4 litra ter izpust C02 147 g/km. Na voljo je tudi 4-stopenjska avtomatika, vendar samo v navezi z 2,0-litrskim bencinskim agregatom.

Cene so menda enake, do konca leta še opremski popust

Ker so spremembe opravljene diskretno, se tudi cene v povprečju niso povišale, kar pomeni, da je najcenejša mazda3 z bencinskim motorjem 1,6 na prodaj za 14.990 evrov, v najcenejši dizelski izvedbi pa stane 18.390 evrov. In ker smo se že navadili na popuste vseh vrst, jih bo MMS pri prenovljeni trojki do konca leta ponujal v obliki opremskega paketa – dobiš še štiri zimske gume s kolesi vred, pet servisov in petletno garancijo.