Preženite kuhinjske mušice

Banane, hruške, kivi, grozdje in drugo mehko sadje tudi pozimi hranite v hladilniku.

Objavljeno
16. november 2011 10.03
Posodobljeno
17. november 2011 05.55
M. F.
M. F.

Mrčes pozimi ne počiva. Res je, komarji in muhe se odpravijo na zimsko spanje, a v vaši kuhinji vseeno ni tako, kot bi moralo biti. Na lepo zloženem sadju v posodi, ki naj bi v kuhinji predstavljaja tudi okras, se nabirajo drobne in nadležne kuhinjske mušice. Od kod se vzamejo, vam ni jasno. Veste pa, da ni prijetno poseči po grozdju, če se iz njega dvigne roj mušic. Kako se jih znebiti?

Odstranite njihovo hrano

Najprej v posodi s sadjem poiščite vse, kar jih privlači, in to nemudoma odstranite: preveč zrelo sadje, iz katerega se že cedi sok, ali nagniti sadeži so zanje prava vaba. Pazite tudi na sadne sokove. Če jih ne hranite v hladilniku, naj bodo tesno zaprti.

Ko ste odstranili vse nezdravo sadje, največkrat so to banane, hruške, kivi, kaki in grozdje, posodo temeljito pomijte. Mušice so majhne in zlahka uidejo še tako pozornim očem.

Pozorni bodite tudi na smetnjak, kamor mečete biološke odpadke, preden jih odnesete na kompostnik. Trdno jo zapirajte in kar največkrat  očistite.

Za konec bitke pa mušicam lahko nastavite še past: v lonec na glavo obrnite lij in vanj vlijte nekaj kapljic kisa. Ta mušice privlači, zletele bodo do njega, ne bodo pa našle izhoda ven.

Sadje v hladilnik, na mizo pa raje rože

Ko se boste znebili vseh mušic, pazite, da se ne bodo pojavile nove: sadje in zelenjavo raje hranite v hladilniku, na mizo ali pult pa postavite kakšen drug okrasek.