Rastline imajo rade mleko, pivo in kavo

V vodo za zalivanje dodajte malo mineralne vode, skodelico kave ali čaja

Objavljeno
15. november 2011 09.58
Posodobljeno
15. november 2011 13.00
M. F.
M. F.

Čiščenje prahu z listov lončnic zahteva posebno pozornost in veliko natančnosti. Najlažje boste rastline očistili, če boste liste poškropili z deževnico ali destilirano vodo. Kemikalije, ki so dodane vodi iz vodovoda, pa so lahko škodljive. Še posebej to velja za mlade rastline. Predvsem tiste z mehkimi lističi škropite trikrat na teden, obvezno le po spodnji strani listov.

Počasi enega za drugim
Lončnice z dlakavimi listi škropljenja ne marajo, zato z njih prah in umazanijo odstranjujte z bombažnimi krpicami, namočenimi v deževnico ali destilirano vodo, lahko pa uporabite tudi izjemno mehko ščetkico. Pri ščetkanju pod list postavite dlan, saj boste tako poskrbeli, da ga ne boste poškodovali. Večje liste brez dlačic lahko občasno operete s spužvo. Z njo se sprehodite po vseh delih rastline, da bi pregnali tudi morebitne parazite.

Raje imajo posneto mleko
Vodi za čiščenje lahko dodate majhno količino nemastnega mleka. Z mešanico operite liste vsakega posebej z obeh strani. Voda z mlekom bo listom dala sijaj, hkrati pa odgnala morebitne parazite. Izberite nemastno mleko, saj boste v nasprotnem primeru zamašili listne pore.

Banana za boljšo rast
Koristen za nego vašega zelenega sobnega okrasja je bananin olupek. Zaradi aminokislin, ki jih vsebuje, namreč pospešuje rast. Rastline se sicer hranijo prek korenin, zato vam bodo hvaležne, če boste vodi za zalivanje dodali malce mineralne vode, čaja, kave, rade pa imajo tudi postano pivo. Z mešanico vode in piva 1 : 1 jih lahko tako čistite kot zalivate.

To, da med zimo z zalivanjem ne gre pretiravati, pa najbrž že veste.