Sol ni zgolj začimba

Z njo je mogoče odstranjevati madeže, hladiti vročo hrano in se dlje greti.

Objavljeno
17. november 2011 09.26
Posodobljeno
17. november 2011 14.25
M. F.
M. F.

V gospodinjstvu je nepogrešljiva, saj jedem daje okus. Ni pa v pomoč le pri kuhi, ampak tudi pri odstranjevanju madežev in še marsičem.

• Ščetko za zobe boste dezinficirali, če jo boste za 24 ur postavili v kozarec slane vode.

• Termofor bo dlje držal toploto, če boste vodi, s katero ste ga napolnili, dodali žličko soli.

• Če želite na hitro ohladiti vrelo tekočino, lonec z njo postavite v drug lonec, v katerem je voda z dodano soljo.

• Likalnik, na katerem so se nabrali madeži vodnega kamna in celo rje, očistite z bombažno krpico, ki ste jo namočili v slano vodo. Če ne bo zaleglo, na površino potresite nekaj vlažne soli, zdrgnite, nato pa likalnik preprosto obrišite.

• Masten madež na preprogi pokrijte z vlažno soljo. Pustite dan ali dva, nato pa sol odstranite z vlažno gobico, madež pa počistite s krpico, namočeno v primerno čistilo.

• Na podoben način lahko odstranite tudi madeže vina na obleki: potresite ga s soljo, po 24 urah jo odstranite, madež navlažite z vodo in obleko operite.

• Olje pri cvrtju ne bo škropilo, če boste v posodo dali najprej malo soli, šele nato pa še olje.

• V posušeni zelenjavi boste uživali dlje, če boste v posodo, kjer jo hranite, dodali žličko soli in jo dobro zaprli. Sol preprečuje razvoj parazitov, največjih sovražnikov suhe zelenjave.

• Masten lonec boste mnogo lažje očistili, če boste vanj dali peščico soli, ga zdrgnili s časopisnim papirjem in ga šele nato pomili z detergentom. Enak postopek uporabite tudi, kadar ste v loncu kaj prismodili.