Tudi konji spijo

Mladi konji spijo od dve do štiri ure na dan.

Objavljeno
07. november 2011 20.33
Posodobljeno
10. november 2011 11.00
Jana Vejnovič
Jana Vejnovič
Neprespan konj se lahko nekega dne povsem zlomi. Znak za kronično utrujenost je največkrat strah pred vsem: bičem, človekom, delom.

Kaj moti konjev mir?

Krma: Če ima premalo oziroma preveč krme, noč zagotovo ni mirna. Včasih mu gospodar sredi noči vrže še eno balo sena v boks. Konji se do sitega najedo in seveda ne morejo spati.

Obiski: v hlev prihajajo tuji ljudje in motijo čas počitka


Premajhni boksi: Če boks ni dovolj velik, se žival ne more uleči. Kobila z žrebetom se v 9 m² velikem boksu komajda lahko obrne, kaj šele, da bi se ulegla. Tudi premalo stelje ni dobro za miren spanec.

Sitni sosedi: Če sta v obeh sosednih boksih sitna konja, srednji zagotovo ne bo zatisnil očesa. Pogosto menjavanje živali v boksih tudi moti počivanje oziroma spanje. Vsak novi prišlek kar za nekaj tednov zmoti ustaljene odnose v hlevu in na začetku živali zaradi tega ne spijo.

Peta noga

Če je ležal, torej je tudi spal, bodo zjutraj na dlaki sledi stelje. Znano je, da konji počivajo stoje, kar pa ni dovolj, da se v resnici spočijejo, zato je še vedno potrebno normalno spanje »v postelji«, torej moramo vhlevljenim konjem omogočiti ustrezne razmere.

Starejši konji, ki se neradi uležejo, ker potem težko vstanejo, najdejo peto nogo – naslonijo se na steno boksa ali zunaj na drevesno deblo in globoko zaspijo. Če žival nima možnosti za pravi spanec, se skrajša tudi njena življenjska doba.

Mladi konji spijo od dve do štiri ure na dan, s staranjem in tudi zaradi intenzivnosti dela pa potrebujejo več spanja.