Na kuhinjskih krpah več bakterij kot na straniščni školjki

Morda bi morali razmisliti o tem, da bi bombažne krpe nadomestili s papirnatimi brisačami.

Objavljeno
07. november 2011 14.21
Posodobljeno
09. november 2011 06.15
M. F.
M. F.

Bombažne kuhinjske krpe so nadvse priročne. Zaradi vpojnosti z njimi počistimo marsikatero nesnago ali posledico nesreče, zaradi sestave pa jih je mogoče prati pri visokih temperaturah. In prav zato visijo v vsaki kuhinji, v pranje pa prepogosto romajo šele, ko je umazanija na njih več kot očitna – kar pa je lahko zelo nevarno. Med nedavnim natančnim pregledom 100 kuhinjskih brisač so znanstveniki z univerze Arizona na njih odkrili nezanemarljivo število nevarnih bakteriji, velikokrat več kot v kuhinjskem koritu in celo na straniščni školjki. Med njimi tudi bakterijo MRSA, za katero je do nedavnega veljalo, da se je z njo mogoče okužiti zgolj v bolnišnicah in drugih negovalnih ustanovah, ter E. coli. Da bi sebe in družinske člane pred njimi zaščitili, velja upoštevati nekaj preprostih napotkov.

Ena za posodo, druga za roke

Največ nevarnih bakterij na bombažne krpe in od tam na posodo pride ob stiku z rokami. V kuhinji imejte zato vedno vsaj dve: eno za roke, drugo za posodo. Še boljše pa bi bilo, če bi za brisanje rok namesto bombažnih krp uporabljali papirnate brisače.

Previdno pri brisanju ostankov mesa

V soku in drugih ostankih rdečega mesa, rib in še posebno perutnine se hitro začno množiti nevarne bakterije. Teh zato nikoli ne brišite z bombažnimi krpami, raje jih očistite s papirnatimi brisačami. Če še vedno prisegate na bombažne krpe, jih po uporabi takoj odnesite v pranje.

Z bombažno brisačo nikoli ne brišite kuhinjskega korita

Na univerzi Arizona so dokazali, da so kuhinjska korita druga največja zbirališča nevarnih bakterij v domu. Čiščenje teh z bombažno krpo torej ni priporočljivo. Raje uporabljajte spužvaste gobice ali brisačke za enkratno uporabo. Gobico po uporabi obvezno dezinficirajte: v pomivalnem stroju ali mikrovalovni pečici.

Ne uporabljajte jih pri čiščenju z agresivnimi sredstvi

Močna čistila na krpi bodo prešla na vaše roke, z njih pa na posodo in celo v hrano. Tudi razlitih tekočin (mleka, sadnih sokov ali omak) ne brišite z bombažnimi brisačkami. Če je to ena vaših navad, ki se je nikakor ne morete otresti in takoj po nesreči brez premisleka pograbite bombažno krpo, jo takoj po uporabi operite. Zgolj sušenje vlažnih še zdaleč ni dovolj.