Živila, ki jih ne gre zamrzovati

Sestava nekaterih živil se pri nizkih temperaturah spremeni in zato postanejo neužitna.

Objavljeno
11. november 2011 09.24
Posodobljeno
12. november 2011 06.00
M. F.
M. F.

Včasih za kuho zmanjka časa. Takrat je povsem priročno odpreti zamrzovalno skrinjo in iz nje vzeti nekaj, kar smo vanjo pospravili pred časom. Omake, golaži, juhe, nekatera zelenjava in mesne jedi pomenijo hitro rešitev iz zagate. Vendar vseh živil ne smemo zamrzovati. Zlasti to velja za tista, ki vsebujejo veliko vode ali škroba. Razlogov je več: odtajane so neužitne, izgubijo hranljive snovi ali lahko celo ogrožajo zdravje. Kaj torej v skrinjo ne sodi?

Jajca

Surova jajca vsebujejo veliko vode, prostornina tekočine se pri izjemno nizkih temperaturah razširi, zato lahko lupina poči. Tudi surova odmrznjena jajca ne bodo imela enakega okusa, kuhana pa postanejo gobasta.

Zelena, sveža solata, kumare

Zelenjava, ki nedvomno ne sodi v skrinjo. Velik odstotek vode v njej povzroči tvorjenje kristalov, odmrznjena zelenjava je zato popolnoma neužitna in se spremeni v brezoblično maso.

Majoneza

Majoneza se pri zamrzovanju sesiri. Prav tako tudi jogurti in kisla smetana.

Krompir

Krompir je živilo, bogato s škrobom, zato zamrzovanja ne prenaša dobro. Tudi jedi iz krompirja ne sodijo v zamrzovalnik. Po odtajevanju okus še zdaleč ne bo več isti. Enako velja tudi za riž, ki je prav tako škrobnato živilo, in čeprav boste v skrinjo pospravili takšnega z ločenimi zrni, bo potem zlepljen in nič kaj privlačen na pogled.

Mehki siri

Mehkih sirov ne zamrzujemo, saj se s tem uniči njihova struktura: postanejo grudičasti, na površini pa se izloči voda.  Trdi siri zamrzovanje prenašajo bolje, vendar pa lahko postanejo drobljivi.

Testenine

Pri zamrzovanju se spremeni njihova sestava. Izjema so le pripravljene lazanje, tortelini in njim podobne testenine ali njoki.

Za živila, ki jim zamrzovanje ne škodi, pa velja, da že odtajanih ne smete ponovno zamrzovati, saj se lahko zastrupite.